Ердоган може да обяви предсрочни избори заради инерцията от скока на лирата

Партията АК на Ердоган е на власт от 2002 г., но спадът на лирата от 40% тази година доведе и до срив в доверието

08:01 | 30 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на практика отвори вратата за предсрочни избори, казаха политически анализатори след двете големи икономически съобщения през последните седмици - 50% увеличение на минималната работна заплата и схема за защита на депозитите, която спря валутния срив.

Съобщенията дойдоха в рамките на пет дни едно от друго, а кризата с валутата достигна своя връх на 20 декември, когато лирата падна до рекордно ниско ниво от 18,4 лири за долар, което дълбоко разтърси икономиката и домакинствата.

Ердоган и висши служители от неговата управляваща партия АК многократно отхвърляха идеята президентските и парламентарните избори да се проведат преди планираното в средата на 2023 г.

Но увеличаването на заплатите през 2022 г. и рязкото обръщане на лирата - повишила се до 12 лири за долар - предполагат, че Ердоган може да иска да действа скоро, след дълъг спад в рейтинга му в социологическите проучвания.

lira's u

Анализатори казаха, че изявленията му напомнят предишни предизборни действия, за да докажат неговите лидерски качества. Извънредни избори може да навредят на шансовете на опозиционната коалиция, която все още не е постигнала съгласие за кандидат за президент.

„Решенията... създадоха впечатлението, че партията АК и Ердоган са отлични мениджъри на икономиката“, каза Мехмет Али Кулат, председател на MAK Consulting, пред "Ройтерс".

„За Ердоган история за успех в „последната минута“ се появява преди всеки избор“, каза той. „Виждаме, че този процес ще бъде представен като политически лидер, който победи долара и наруши играта на чужди сили“.

Ефективността на посланието обаче ще зависи от посоката на лирата и инфлацията и тяхното въздействие върху турците, които видяха срива на покупателната си способност. 

Позитивна инерция

За да засили лирата, Ердоган обяви схема, при която държавата защитава конвертираните в лири депозити срещу бъдещи загуби от обезценяване спрямо твърдите валути.

С помощта на подкрепяни от държавата пазарни интервенции този ход спря спада на валутата, предизвикан от собствената неортодоксална политика на Ердоган за намаляване на лихвените проценти, въпреки инфлацията, която се очаква да достигне 30% този месец.

Въпреки това схемата рискува допълнително да повиши цените и фискалния дълг през следващите месеци, смятат икономистите.

Омер Таспинар, експерт по Турция в Брукингс и професор в Университета за национална отбрана, каза, че Ердоган "вече действа предизборно", като повишава покупателната способност на гражданите.

„За да спре кървенето, той на практика индексира стойността на банковите сметки в местна валута спрямо долара“, каза той. „Всички това е насочено към създаване на положителен импулс, преди той да обяви предсрочни избори“.

Години на двуцифрена инфлация и обезценяване изядоха спестяванията на турците, като вдигнаха неодобрението на Ердоган до нива, достигнати за последно през 2015 г., според проучване на MetroPoll, проведено този месец.

Други проучвания показват, че той би загубил на балотаж срещу някои вероятни опозиционни кандидати.

„В момента се прилага изборна икономика“, каза председателят на Metropoll Озер Сенчар, добавяйки, че фискалната подкрепа може да помогне за спечелването на неопределили се избиратели на АК.

„Идеята, че Ердоган, „главният“, може да реши този проблем, ще стане широко разпространена“, каза той. "Смятам, че изборите са предстоящи. Три месеца по-късно ще видим, че оценката на парите, които хората получават, ще стане безсмислена. Ако Ердоган изчака една година за изборите, той може да загуби."

Ердоган отхвърли идеята за ранни избори, които опозиционните лидери искат, за да могат да обърнат неговата "нова икономическа програма", фокусирана върху износа, кредитите и ниските лихви.

"Изборите не са на дневен ред. Планирани са за 2023 г.", каза служител на АК пред "Ройтерс", отбелязвайки, че моралът в партията и Турция се е повишил през последната седмица. "Ще има нови стъпки, които ще облекчат други сегменти на обществото."

Друг високопоставен служител на партията каза, че дългосрочните ефекти от стъпките ще засилят подкрепата за нея.

"Паническата атмосфера в страната е изчезнала. Сега спокойно ще продължим да предприемаме правилните стъпки", каза служителят.