Китайска компания, регистрирана в Сърбия, експлоатира работници от Виетнам

Сръбското правителство твърди, че на място са изпратени държави инспектори, които не са установили никакви нарушения

08:31 | 1 декември 2021
Обновен: 09:40 | 1 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Сърбия успя да победи конкуренцията в лицето на различни държави от Централна и Източна Европа, като по този начин спечели правото на нейна територия да бъде изградена първата китайска фабрика за автомобилни гуми в Европа. Но тук има един скрит под повърхността проблем. Различни неправителствени организации, включително и разследващата медия BIRN събраха доказателства, които сочат към “систематична експлоатация”, както и потенциален канал за трафик на хиляди виетнамски мъже, които са били наети, за да построят завода. Властите в Белград твърдят, че подобно нещо няма, съобщава Balkan Insight. 

Ким е обикновен виетнамски работник. Желанието му да получава нормална заплата го довежда до град Зренянин в Сърбия, където да работи по най-скорошния мащабен проект - чуждестранна инвестиция, която идва от Китай. Но нещата не се развиват по начина, по който Ким и много други като него са си представяли. Сръбски неправителствени организации предупреждават за възможна експлоатация, както и  канал за трафик на виетнамски работници, които са били наети да построят новата фабрика. Разследващите организации твърдят, че паспортите на виетнамските работници са били конфискувани при тяхното пристигане, настанени са в стари и мръсни общежития, в които има 2 тоалетни за 500 човека и няма топла вода. Назряващата обществена реакция е довела до това работниците да бъдат преместени в град Зренянин, но това изобщо не решава всички проблеми. 

Трудовите договори, които работниците са подписали и които разследващата организация BIRN е придобила, нарушават сериозно трудовия кодекс в Сърбия. Става дума за прекалено дълги работни часове, липса на почивни дни и тежки финансови санкции за самите работници. Много от тези мъже искат да се приберат вкъщи, но нямат парите, за да покрият полета обратно до Виетнам, който трябва сами да платят, ако преценят, че искат да напуснат преди завършването на обекта. 

“Това са съвсем реални индикатори, които сочат към трафик на хора”. Това твърди Данило Църчич, програмен координатор на Инициативата за Икономически и Социални Права, A11, неправителствена организация, която проследила настаняването на работниците заедно с организацията за превенция на трафика на хора ASTRA. 

Сръбското правителство, което редовно награждава чуждестранните инвеститори с щедри субсидии, а в случая китайската компания Shandong Linglong Tire Co, казва, че държавни инспектори не са намерили нищо нередно, като дори определят проекта на  Linlong като “най-стриктно следения в цяла Сърбия”. 

Ким, работникът, когото споменахме в началото, в действителност не се казва така. Неговата анонимност е запазена, защото това са единствените условия, при които той би говорил за случващото се. А и името в случая няма такова значение, той е само един от многото. “Ние, които сме от Виетнам, сме много бедни и дойдохме тук, за да изкараме парите за нашите семейства. Но китайските контрагенти нямат никакво уважение към нашата работа и дори живота и здравето ни”. 

По-добре да се правим, че нищо не е станало 

Строежът на завода на компанията Linglong започва през 2019 г., като е определян като най-приоритетния китайски проект в Сърбия. Той е един от многото инфраструктурни проекти, които превърнаха страна в център на Балканите за китайски инвестиции. Oт Linglong казват, че планираната инвестиция е в размер на 800 млн. евро, които ще отидат за построяване на завода. Конструкцията ще изисква да бъдат наети 1200 работници, фабриката ще произвежда около 13 милиона гуми на година. Дори футболната лига на сърбия е била преименувана на Linglong Superliga, след като китайската компания стана нейн спонсор.

Причната Linglong да избере Сърбия е обещанието за 95 хектара площ, на която компанията ще може да строи. Цената на такъв терен се измерва на 7.6 млн. евро - и то без такси. Към това можем да добавим и 75 милиона под формата на субсидии директно от държавата, за да могат да бъдат наети тези 1200 работници до 2024 година - това е официална информация, която идва от сръбската държавна Комисия за контрол на държавната помощ. 

Сръбското правителство е отчаяно за чуждестранни инвестиции, като критици на администрацията на Вучич казват, че сега управляващите игнорират факта, че условията на труд и на живот за работниците са ужасни.

Самият президент Александър Вучич каза пред журналисти, че “инспектори вече са били изпратени. Какво още искат хората? Искате да унищожа инвестиция в размер на 900 млн. долара и по този начин Зренянин да не се развива?”

Вучич още допълни: “Загрижени сте за виетнамските работници? Хайде стига, познаваме се добре. Не сте загрижени дори за сръбските работници, а сега сте дошли тук да се оплаквате за виетнамските.”

В свое писмено изявление, което е било изпратено до BIRN, дъщерното дружество на Linglong, което е регистрирано в Сърбия, отрича всякакви нарушения. От компанията твърдят, че друг подизпълнител - китайската China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd, CEEG TEPC - те са хората, която отговарят за работниците. 

CEEG TEPC и още една китайска фирма - SICHUAN DINGLONG ELECTRIC POWER ENGINEERING CO. LTD, която е била регистрирана на 20 декември 2020 г., е сключила идентични трудови договори за по 1 година с виетнамски работници. Според експерти по трудово право, клаузите в тези договори не спазват трудовия кодекс в Сърбия, а и генерално международните стандартни изисквания.

Какво пише в тези договори?

Работниците са заплашени от уволнение ако по някакъв начин се опитват да се съюзят и да протестират срещу работодателите, “ако е необходимо стандартните работни часове” могат да достигнат до 234 часа в рамките на 26 работни дни на месец. В трудовия кодекс на Сърбия е записано, че работните часове за един месец не могат да надхвърлят 192 часа, като това включва дори извънредното работно време. В рамките на една година работниците имат само 12  дена отпуск, който могат да използват само след изтичане на договора. Първият месец от договора се води като изпитателен срок и ако работодателите преценят, че не са доволни от работата на служителите, те могат да бъдат класифицирани като “негодни за обща работа” и ще им се плаща по-малко от това, което са се договорили в началото. Подобна клауза е незаконна според сръбското законодателство. Заплатите се изплащат в сръбски динари и възлизат на около 700 евро на месец, но заплата се изплаща на ръка, така че не може да се каже със сигурност колко точно получават. Отсъствието от работа, дори и при болничен, струва на един работник около 5 евро на ден заради финансови санкции. Ако работник не се появи на работа без изрично разрешение от мениджъра, това може да доведе до санкция в размера на 150% от дневната дажба за всеки един пропуснат ден. 

Виетнамският работник Ким, който говори пред BIRN, твърди, че той и негови колеги са имали симптоми на COVID-19, но не им е било позволено да търсят лекарска помощ, въпреки че има здравна осигуровка включена в договора. 

Работниците казват, че им е било казано, че “стачките в Сърбия са забранени навсякъде”. Ако някой от тях има оплаквания, които са свързани със заплатата или условията на труд, то той трябва да изпрати оплакване, което ще бъде разгледано от работодателя. През цялото време, в което този процес трае, служителят трябва да продължи да работи. Ако работник наруши условията на договора и се върне във Виетнам, то той трябва да плати неустойка на компанията в размер на 4000 долара. А в случай, че работникът напусне работното си място, той трябва да плати във виетнамска валута около 2 200 долара и то в рамките на 6 дни. Гарант за изплащането на тази неустойка е член на семейството на работника. 

Министерството на труда в Сърбия до момента не е отговорило на въпроси на BIRN, които касаят виетнамските работници и техните договори.111