Amazon срещу Visa: може ли е-търговците да надвият доставчиците на карти

Amazon обяви в началото на седмицата, че ще спре да приема кредитни карти Visa, издадени във Великобритания

14:24 | 28 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последният спор на Amazon.com Inc с Visa показва, че големите търговци на дребно, въоръжени с нарастващ набор от опции за плащане, печелят надмощие в борбата за власт с доставчиците на карти, но това не е криза за разплащателната компания.

Amazon обяви в началото на седмицата, че ще спре да приема кредитни карти Visa, издадени във Великобритания от 19 януари 2022 г., заявявайки, че въпреки технологичния напредък таксите за такива транзакции остават високи или в някои случаи се повишават.

Въпреки че Amazon все още може да отстъпи на британския фронт, където компанията представлява по-малко от 1% от обема на търговия с кредитните карти на Visa, според оценка на анализаторите на Piper Sandler, спорът е лош знак за картовата индустрия. Някои анализатори казват, че това може да предвещава битка на много по-големия пазар в САЩ, пише "Ройтерс".

„Amazon третира този спор с Visa като експеримент“, каза анализаторът на Пайпър Сандлър Кристофър Донат. „Най-голямата ни тревога е, че Amazon търси отстъпки от Visa в други географски райони.

Главният финансов директор на Visa Васант Прабу каза в интервю за "Ройтерс", че очаква разрешение на проблема. „Ние сме решавали тези неща в миналото и вярвам, че ще ги разрешим в бъдеще“, каза той. Amazon за момента не е коментирала.

Кредитните карти доминираха една трета от разходите за електронна търговия в Северна Америка през 2020 г., според платежния гигант WorldPay, но опциите за мобилни плащания като Venmo и плановете за финансиране „купете сега, плащайте по-късно“ (BNPL) намаляват пазарния им дял.

Докато алтернативните плащания нарастват от години, пандемията ускори низходяща тенденция в приложенията за кредитни карти, като увеличи популярността на BNPL финансиране, особено сред по-младите потребители.

Делът на кредитните карти в разходите за електронна търговия в Северна Америка е намалял със 7% миналата година, според WorldPay, докато делът на BNPL се е увеличил със 78%, което го прави най-бързо растящата форма на плащане.

През август Amazon си партнира с доставчика на BNPL Affirm, за да предложи опция за финансиране на вноски за покупки на Amazon в САЩ.

„Кредитните карти все още са доминиращи играчи за безкасови транзакции, но те трябва да се подготвят за нарастващата конкуренция“, казва Крис Динга, анализатор по плащанията в GlobalData. 

"BNPL постепенно се приема от търговците на дребно, тъй като виждат възможност за по-висока конверсия и растеж, като предоставят опцията на своите клиенти“, казва Динга, добавяйки, че високите такси за кредитни карти могат да ускорят приемането на BNPL от търговците на дребно.

Някои анализатори казаха, че минали спорове предполагат, че Visa може да трябва да капитулира пред Amazon, като например когато собствениците на ресторанти в САЩ спряха да приемат карти Amex през 90-те години, което накара Amex да намали таксите си.

„Може да се наложи Visa да последва примера на American Express“, казват анализаторите на Evercore в бележка.

"Ще направим и двете"

Visa е оцелявала в подобни битки и малко други търговци имат тежестта на Amazon, каза Прабу.

„Дори много голям търговец на дребно като Amazon представлява сравнително малка част от нашия обем на плащания“, каза той.

И Visa не е свързана с кредитните карти като основен източник на транзакции, добави той.

„Ако търговец иска да предложи кредит по различен начин, ние сме агностици. Ще направим и двете. Бизнесът „Купуване сега, плащане по-късно“ е положителен за нас.“

Visa си партнира с доставчици на BNPL, включително шведската Klarna.

Търговците на дребно също печелят от издателите на кредитни карти, които предлагат на клиентите си парични отстъпки и програми за награди, за да ги насърчат да харчат повече, отколкото биха направили иначе.

Прабу каза, че очаква разходите за кредитни карти да се увеличат, когато границите се отворят и заможните клиенти харчат повече за пътувания, развлечения и хранене навън.

А Amazon също се нуждае от партньор за собствена кобрандирана кредитна карта. Компанията обмисля да замени Visa на кобрандираните кредитни карти в САЩ с Mastercard или American Express, което предполага, че спорът за таксите във Великобритания може да е тактика за преговори, казаха анализатори.

„Не е непременно добра идея търговците да ограничават избора на потребителите“, каза Прабу. „Amazon също ще трябва да помисли за това.“