Около 7-8 млн. паунда ще са неразплатените задължения на Thomas Cook към български хотели

Проф. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет - Варна, В развитие, 23.09.2019

20:58 | 23 септември 2019
Проф. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет - Варна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет - Варна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трите основни акционери на изпадналата във фалит компания Thomas Cook разполагат с малък дял акции. Няма основен мощен акционер, който да следи управлението да работи ефективно. Става дума за неефективен мениджмънт. След обявяването на финансовата несъстоятелност ще възникнат щети за хотелиерите и доставчиците, но нещата трябва да се уреждат по цивилизован път, заяви проф. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет - Варна, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Засега фалит е обявила британската фирма, но това е голям концерн - над 13 туроператора, 4 авиокомпании. Много от тези отделни фирми са в западноевропейски страни", спомена гостът.

"Германските подразделения преговарят с правителството за съдействие и финансова помощ, за да бъде спасена част от тях. Тази създадена от тях мрежа ще доведе огромно сътресение на западноевропейския пазар, ако фалират всички".

"Реакциите на министерствата на държави като Турция, Гърция, Египет, Тунис относно случая не са по-различни от тази на нашето. Държавните органи няма как да имат пълна информация за тези частни субекти", подчерта гостът по темата за днешния брифинг по темата, който даде министърът на туризма Николина Ангелкова.

Професор Стоян Маринов отбеляза, че по груби сметки Thomas Cook лятото изпраща на нашето Черноморие около 200 000 туристи, като 60% от тях са през юли и август, около 10-15% - през септември, октомври.

"Ако е вярно това, което се говори - че разплащанията стават до 60 дни след заминаването на последния турист, това означава, че има неразплатени сметки от Thomas Cook към български хотели, които работят с тях от 20 юли до момента. При средна цена 50 евро на турист на ден на нощувка някъде около 7-8 млн. паунда ще са неразплатените задължения. Ако ги разделим на около 100 хотела, се падат по 50 000-60 000 евро на хотел. Тези загуби ще бъдат отнесени и към доставчиците", обясни още Маринов.