Министерството на туризма тепърва ще анализира евентуалните щети от фалита на Thomas Cook

Задълженията на туроператора ще бъдат покрити от британския застрахователен фонд Atol

17:46 | 23 септември 2019
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След фалита в ранните часове на 23-ти септември на един от най-големите туроператори - британската компания Thomas Cook, министърът на туризма у нас Николина Ангелкова даде извънреден брифинг по темата. 

"Ние сме в непрекъсната координация с британското посолство. Британското правителство е предприело стъпки всички туристи да бъдат върнати обратно по своите домове с помощта на британския орган за гражданско въздухоплаване", подчерта тя.

"По данни на посолство има около 2500 туристи, които са пристигнали през компанията. Днес се очакват два полета от летище Бургас да бъдат изпълнени към Обединеното кралство. За утре се планират други два полета", стана ясно още от думите на министъра на туризма.

Ангелкова обясни, че задълженията на Thomas Cook ще бъдат покрити от британския застрахователен фонд Atol, за което българските компании ще трябва да попълнят специален формуляр. Тя допълни още, че на 24-ти септември от 16:30 ч. ще има среща с българската туристическа индустрия за детайли по процедурите. Предстои Министерството на туризма да пусне специален сайт.

Министър Ангелкова е свикала среща с всички хотелиери, които работят с Thomas Cook. "Получихме информация от британския орган по гражданско въздухоплаване, че всички 6000 хотела ще получат своите плащания, като попълнят формуляр от от британското посолство. Този фалит ще създаде доста сериозни затруднения по отношение на плановете за сезон 2020 г. и най-вече по отношение на дъщерните компании на Thomas Cook", отбеляза тя.

Чуйте целия брифинг във видеото.

Николина Ангелкова каза още, че 350 000 - 450 000 на брой са туристите, които туроператорът води годишно в България.

В България "Астрал Холидейс" е официален оторизиран агент на Thomas Cook.

Едноименната авиокомпания изпълнява 30-50% от летните полети от Великобритания до българското Черноморие.

Гледайте репортаж от летище Бургас.