Доходността на бундовете спада до рекордно ниска стойност

Ако германското правителство вземе 100 евро дълг, ще получи 21 цента като подарък

09:10 | 1 юни 2019
Обновен: 11:43 | 6 юни 2020
Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Заплашващите изказвания на американския президент Доналд Тръмп държат финансовите пазари в напрежение. В допълнение към търговския конфликт с Китай президентът на САЩ отново подхрани конфликта с Мексико - и то в момент, в коойто пазарите всъщност приемат, че спорът със съседната страна бе разрешен.

Инвеститорите реагираха чрез преминаване към сравнително безопасни активи, по-специално държавни облигации на индустриализираните страни. По-голямото търсене на ценни книжа може да направи щастливи засегнатите държави: те ще финансират държавните си дефицити с подобни облигации. Ако лихвеният процент остане нисък до следващия кръг на издаването, правителството дори ще генерира печалба.

Обикновено държавите трябва да плащат на инвеститорите за тези заеми, което означава лихва като възвращаемост. Въпреки това, ако много инвеститори се сборичкат за дадени облигации, доходността намалява. Напоследък тя беше дори отрицателна в случая с германските държавни облигации. Сегашното развитие засили този парадокс: лихвеният процент по десетгодишните германски държавни облигации (бундове) достигна нов рекорден минимум от минус 0,21%. Така рекордът от 2016 г. беше леко подбит.

С други думи - ако правителството в Берлин вземе дълг от 100 евро чрез федерални облигации, то не трябва да плаща лихви по него, а вместо това в замяна дори ще получи 21 цента от кредиторите.

Значителен натиск имаше и върху лихвените проценти на много други пазари на държавни облигации, не само в еврозоната. В САЩ доходността по десетгодишните държавни облигации продължи да се движи към 2%. В Япония и Швейцария доходността продължава да се отклонява в отрицателна територия.

За пореден път протекционистичната търговска политика на американския президент Тръмп създаде несигурност на пазарите. Тръмп иска да принуди Мексико с помощта на наказателни мита да спре незаконната миграция към САЩ. От 10 юни тарифи от пет процента ще бъдат наложени на целия внос от Мексико. Така Тръмп отваря нов фронт в допълнение към търговския си конфликт с Китай.