Строителството на Златен век спира

На база на всички факти и приключени проверки на ДНСК и Столична община българският премиер Бойко Борисов разпореди строежът да спре

14:56 | 4 април 2019
Снимка: Олег Попов
Снимка: Олег Попов

На среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло.

Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата.

Министър Аврамова информира премиера Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава.

 “Ние, което е трябвало да направим, сме направили. Моята позиция от самото начало е, че такава сграда – толкова висока, няма място там. Точно заради това казах на главния архитект да не удължава строителното разрешително”, заяви Фандъкова, припомня Investor.bg.

ДНСК е установила още, че арх. Мирянова, която е един от съсобствениците на "Артекс", е едновременно проектант, изпълнител на строежа чрез фирмите си "Артекс Проект" и "Артекс Инвест" и изпълнява строителен контрол чрез фирмата "Строй контрол инженеринг", а това е нарушение. Предвидените в закона санкции за надзорната фирма са между 30 хил. и 150 хил. лв. За проектанта, който упражнява надзор на конструктивната част, глобата е от 1000 до 10 хил. лв., става ясно още от публикацията на Investor.bg.

"Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за 4 оставки - на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, а от вчера и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.