Bloomberg: Поглед към предстоящата седмица

Хайди Уотс, Bloomberg и Скарлет Фу, Bloomberg

19:54 | 8 ноември 2021
Обновен: 20:02 | 8 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Поглед към предстоящата седмица. Има множество събития в Китай – Централният комитет на Китайската комунистическа партия ще заседава в понеделник. Това е най-важното събитие от китайския политически календар и се очаква то да положи основите за удължаването на мандата на президента Си Дзинпин.

Във вторник, една от най-тежко засегнатите от Ковид икономики, филипинската, ще обяви данните за своя БВП. Очаква се Южна Корея да изнесе информация относно нормализацията в страната.

Сряда е денят на инфлацията – очакваме новини на този фронт от САЩ и Китай. Тогава очакваме и отчета за печалбите на Tencent.

Още едно събитие от Китай – на 11 ноември е масовото пазаруване в Alibaba по случай деня на ергена.

Срещата СОР26 приключва в петък, а времето за смислени действия по климатичните промени изтича. Тогава започва и срещата на страните от АТИС.

 

Поглед към инфлацията в САЩ. Високата равновесна стойност при облигациите е в центъра на вниманието след лавината от решения на централните банки през миналата седмица. Залозите се променят с получаването на повече данни, но съдейки по пазара на облигации, оценката за инфлацията е около 3% на двегодишна база. Но за октомври икономистите виждат една по-гореща стойност от 5,8% на годишна база.

А в Китай, джънк облигациите в сектора на имотите са в центъра на вниманието. Пет компании са емитентите на половината джънк облигации в долари, а падежът е много скоро. По-малкият конкурент на Evergrande, Kaisa се превърна в основен повод за притеснение, след като в петък бяха отменени плащанията им по фондово гарантирани акции. Възможно е пазарът на облигации в сектора на имотите в Китай да изпита напрежение пред идващите дни заради приближаващите крайни срокове. В сряда изтича и гратисния период за неосъществените плащания по доларовите облигации от октомври. Крайният срок за изплащането на 30 милиона долара за Kaisa е тази седмица.