Гърция се отказва от лигнита до 2025г

Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция

13:00 | 2 ноември 2021
Обновен: 14:51 | 2 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Климатичният закон на Гърция

Щастливи сме да представим първия си климатичен закон, който представлява много цялостна управленска структура. Ще осигури наблюдение на климатичните политики, какви в средносрочен план ще осигурява.

Ще се придържаме към европейските цели за намаляване с 55% на нашите емисии от 2030г. и да станем климатично неутрална страна до 2050г.

Имаме няколко много конкретни цели, особено важни за Гърция. В областта на енергийната ефективност, намаляване на въглищата – в нашия случай на лигнита, кафявите въглища. Надяваме се да затворим последния си ТЕЦ на лигнит до 2028г. Това е много по-рано в сравнение с много други европейски страни.

Освен това ще прокараме нов закон за ВЕИ и особено офшорните вятърни централи. Искаме да станем един от лидерите в тази сфера в Средиземноморието. Да развием голям капацитет.

Казахме най-късно до 2028г. ще ограничим лигнита. Надяваме се да го направим до 2025г., да. Искаме да сме по-големи оптимисти. Определихме датата 2028г като краен срок, но се надяваме да го постигнем до 2025г.

Кои са основните предизвикателства в този преход?

Трябва да бъдем реалисти. Колкото и силно да развиваме ВЕИ, а правим точно това, ние сме благословени с много слънце и вятър, пак има нужда от преходно гориво. Очакваме природният газ да стане това гориво на прехода докато ВЕИ навлязат по-агресивно и докато решим въпроса със съхранението.

С намаляването на въглищата ще използваме повече природен газ като преходно гориво.

Забелязваме краткосрочни смущения на газовия пазар. Заделили сме си почти 500 млн евро, за да подкрепим уязвимите домакинства. Защото последното, които искаме да се случи е хората да се разочароват от климатичните политики, защото са принудени да платят за този преход.

Не можем да си го позволим.

Трябва хората да го подкрепят. Затова дори в тези райони на Гърция, които са силно зависими от лигнита, отделяме почти 5 млрд евро, за да създаваме нови работни места, нови индустрии и да помогнем да хората да се разделят с въглищата. За да осигурим това, което се надяваме да е по-продуктивно бъдеще с по-добре платени работни места.

Осъзнавам ясно, че това не е лесно.

Но въпреки че днес хората са скептични заради увеличението на цените на газа, все пак ВЕИ са по-евтини от него.

Особено за страна като Гърция с толкова много слънце.

Разходите за производство на енергия от слънцето и вятъра са по-малко от финансирането на вноса на природен газ. Защото нямаме газ в Гърция. Силно сме зависими от пазара и волатилността на цените.