Байдън: Ситуацията с подводниците бе неловка

Джо Байдън, президент на САЩ, Еманюел Макрон, президент на Франция

17:30 | 1 ноември 2021
Обновен: 18:27 | 1 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

 

Джо Байдън:  Ще използвам една английска фраза: това, което направихме беше неловко, не беше направено с особен финес. Бях с впечатлението, че са се случили определени неща, които не бяха се случили. Но нека бъда напълно ясен – Франция е изключително, изключително ценен партньор и велика сила.

Бях с впечатлението, че Франция е била информирана много преди това, че договорът няма да се изпълни. Честна дума, не знаех, че не сте били информирани.

Но като оставим това настрани, ние сме направили много заедно, страдали сме заедно, празнували сме заедно и сме споделяли ценности и това не може да ни раздели.

Еманюел Макрон: Знам, че Съединените щати не са единствената страна заложила много, както каза президентът Байдън. Ние сме напълно уверени, че настоящата ситуация е невъзможна за нашето бъдеще. По-добра координация, по-силно сътрудничество, но за мен това, което е важно е, че през последните седмици изградихме основата на много конкретни действия с цел укрепване на партньорството ни в Сахел, изяснихме какво означава европейската отбрана и как тя напълно се съвместява с НАТО, какво означава „европейски суверенитет“ и колко важен е той за глобалната сигурност. Това е изключително важно изясняване.

Джо Байдън: Вие ни подкрепяте и ние ви подкрепяме.