Джон Хопкинс: Нужно е да обясняваме мерките преди да ги обявяваме

Д-р Шарфщайн, заместник декан на Факултета по обществено здраве Bloomberg в университета Джон Хопкинс

00:52 | 27 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Като цяло прогнозите, че случаите ще намалят се сбъдват и се надяваме това да продължи. Това показват прогнозите.

Въпросът е колко ще паднат и това наистина ще зависи от броя на ваксинираните и дали хората могат да вземат предпазни мерки на места, където случаите се увеличават.

Имаме ли нужда от нов посланик на всичко това? Труден въпрос за Вас, но мислите ли, че Д-р Тони Фаучи помага, когато е по медиите всеки уикенд, казвайки едно и също нещо? Това помага ли в момента?

Мисля, че има много хора, които разчитат на него. Хората биха били по-притеснени, ако изведнъж той не се показва по телевизията, за да обясни че знаем какво се случва.

Има и други много добри посланици, включително д-р Валенски от Центъра за контрол на заболяванията. В състояние сме да обясним какво се случва.

Като цяло вероятно би било полезно да поговорим малко по-отрано за това какви неща предстоят. Смятам, че са свършили малко по-добра работа, тъй като педиатричната ваксина е налична.

Но това, което ще бъде наистина важно, е обяснението не само на решението за педиатричната ваксина, но и как ще бъдат бързо събрани допълнителни данни, така че хората, които първоначално не са склонни да ваксинират децата си да получат отговор на въпросите си.

Колко важна е утрешната среща на Американската администрация по храните и лекарствата?

Доста важна, защото в страната не се справяме толкова добре или хората просто обявяват неща без да ги обясняват.

Някои от предизвикателствата, които имахме тази година се дължат на това, че нещата бяха обявени преди да са били обяснени.

Едно от предимствата на Консултативния комитет е, че хората говорят за данните, обсъждат различни неща и това информира журналистите, информира хората които следят всичко внимателно, но по-общо просто създава идеята, че наистина разглеждаме данните преди да вземем решение да продължим напред. Това ще е полезно и отново ключовия момент е, че това не е предстоящо решение, а е настоящо решение, което вероятно ще е валидно и занапред.

Но в същото време те ще събират повече данни и докато това става, много повече деца ще започнат да се ваксинират.