Snap предупреди за рекламните приходи

Сю Кийнън, Bloomberg

11:24 | 22 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Първо имаме рекламен проблем. Не можете да рекламирате продукти, които може да нямате поради проблеми със снабдяването.

Така че Snap издаде предупреждение, което отекна в целия комплекс на акции на социалните медии. Видяхме след края на търговията море от червени екрани.

Те предупредиха, че затрудненията със снабдяването карат компаниите да задължат разходите си за онлайн реклама за големия американски сезон на празниците.

Google, Facebook, Twitter - всички отнесоха удара, а Snap записа 28% спад, след което леко компенсира загубата.

Проблемът е, че компанията-майка на SnapChat също каза, че промяната в правилата за събиране на данни на Apple се е отразило на продажбите през третото тримесечие. И сега са изправени пред „различни предизвикателства“ в оперативната среда през четвъртото тримесечие и затова прогнозата им се оказа далеч под очакванията.

Както знаем Apple започна да иска разрешение от потребителите на iPhone да бъдат следени с цел реклама и притежателите на устройства решиха да предоставят на приложенията правото да следят поведението им само в 25% от времето. Това показват наличните вече данни.

Така че директорите на Snap казват, че няма да знаят точно последиците от промяната преди края на годината и признават, че промяната в правилата създава затруднения за рекламодателите в измерването и управлението на рекламните кампании.

Snap каза още, че рекламните им партньори в различни индустрии са изправени пред проблеми със снабдяването и недостиг на работна ръка в обичайно пиков сезон.

Защо това е тревожно?

Защото краят на годината е най-силния и печеливш период за рекламни приходи. А сега маркетологите не могат рекламират, не могат да продават, защото нямат вътрешни данни.

Snap обяви 72 млн долара загуби за третото тримесечие, под очакваното, но прогнозата за четвъртото тримесечие от 1,2 млрд разочарова.