ARK Invest: Новите батерии на Tesla ще й помогнат в маржините

Таша Кийни, анализатор, Ark Invest

14:30 | 21 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Да започнем с новата стратегия на Tesla и преориентация към литиево-желязо-фосфатни батерии. Какво ви говори това?

Колегите проучват много батериите. Забелязваме, че батериите за електромобилите следват правилната крива на спад. Те трябва да станат по-евтини, което ще помогне много на Tesla в маржините.

Лиетиево-желязо-фосфатните батерии ще са още по-евтини, потенциално ще се зареждат по-бързо. Но големия плюс е, че пакетът е евтин, което потенциално ще помогне на Tesla в маржините.

Кажете ми за проблемите със снабдяването. Очевидно всяка компания е изправена пред тях. Чухме и Илън Мъск да се оплаква. Отразява ли се това в отчета им?

Tesla не са имунизирани срещу проблемите с веригите на доставка, но са по-добре позиционирани да се адаптират по-добре и да се справят от традиционните автопроизводители.

Например заради недостига на чипове, Tesla купи хардуеристи и софтуеристи, които са й нужди, за да смени доставчиците и сама да си пише фърмуер за новите чипове.

Това не е за всеки автопроизводител.

Ще им помогне в предизвикателството, макар – отново – те не са имунизирани.

В дългосрочен план при този недостиг на чипове, може в бъдеще да се окажем с пренасищане, защото компаниите може да се опитат да натрупат складови наличности от чипове, които смятат, че ще им трябват.

Особено за традиционните автопроизводители.

Защото електромобилите само ще растат като дял от глобалните продажби.

Затова броят коли, които традиционните автопроиводители правят се очаква да намалее спрямо днешните нива. В случай, че правят коли на бензин. Ще бъде по-малък от този, който очакват като правят поръчките. Затова очакваме пренасищане.