Pfizer заяви трета доза е безопасна и ефективна за Covid-19 и новите варианти

Макс Нисен от Bloomberg Оpinion

13:54 | 17 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Pfizer казва, че ефикасността на ваксината й срещу Covid 19 ерозира с времето.

Твърди също, че реваксинациите са безопасни и ефективни срещу вируса и работят.

Какво се има предвид, когато се казва, че имунитетът отслабва? Ако говорим за защита срещу инфекция или симптоматично заболяване, имат доказателства, че той изглежда намалява с течение на времето. От Израел и от Обединеното кралство.

Другият въпрос обаче е дали също намалява и защитата срещу тежко заболяване и хоспитализация.

Най-важните неща и това, което виждаме досега е, че дори и да има спад в имунитета, той е много по-слаб. В по-голямата си част наистина има най-вече доказателства, че се случва само при по-възрастни хора, които бихте очаквали да имат по-висок риск и по-слаб отговор на ваксината.

И по-нататък, работи ли реваксинацията?

От данните, които Pfizer има, трета доза повишава нивата на антителата, което именно е онова, за което е предназначена ваксината.

Няма нищо изненадващо до тук. Въпросът все още без отговор е трайността й - колко дълго ще бъде от полза и дали има някаква полза за предпазване от тежко заболяване.

Мисля, че реваксинацията на възрастното население има смисъл, но си струва да се изчака с по-младите хора, особено с по-младите здрави хора.

Ще си струва да се изчакат както повече данни, така и за да се изравни предлагането с търсенето, така че по принцип да не се отнемат ваксини от хора, които се нуждаят от първата си реваксинация. Този процент остава трагично нисък в голяма част от света.