Лагард: Крипто не е валута. Точка.

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ

12:00 | 17 септември 2021
Преводач: Мария Попова

Векове наред държавите и централните банки са емитирали валута, която се е използвала, за да се купуват разни неща, да се продават, да се оценяват активи и така нататък. Днес, едни хора измислиха нещо наречено криптовалута. Централните банки се опитват да оценят какво означава това за тях. Мислите ли, че криптовалутите са плюс за глобалната икономика или е твърде рано да се каже?

Крипто не са валути. Точка!

Крипто са силно спекулативни активи, които претендират, че са валути, но всъщност не са. Не са.

Смятам, че трябва да правим разлика между крипто, които са силно спекулативни активи, понякога съмнителни, активи с висока интензивност на енергийно потребление, а не са валути.

От друга страна, имаме стабилни монети, които започват да се разпространяват и които някои големи технологични компании се опитват да популяризират и да наложат.

Те са друго животно и трябва да подлежат на регулация и надзор, отговарящи на реално осъществявания бизнес, независимо как се наричат. И на този фон, ето ги и централните банки, които са принудени заради търсенето на клиентите, да създадат нещо, което ще приспособи централните банки и техните валути към настоящия век.

Именно заради това, всички мислим по въпроса за дигиталните валути на централните банки.

Така, вместо да имаме банкноти и пари в брой в джоба или портфейла си, можем да разполагаме с тях в дигитална форма.

Всички работим по това и, разбира се, настояваме въпросът да се включи в нашите планове, защото съм убедена, че трябва да се подготвим да такова нещо.

Фед също мислят по въпроса, но ако ЕЦБ би емитирала дигитална валута, то ще изключи ли тя хартиената валута или двете ще функционират заедно?

Ще функционират заедно, защото искаме клиентите да имат избор. Ако искат за запазят банкнотите и парите в брой, няма проблем – те трябва да са налице и в обръщение.