SEC иска още информация от китайските фирми

Джулия Флорети, Bloomberg News

03:38 | 25 август 2021
Преводач: Антон Груев

Комисията ще иска да получава много повече информация за дружествата с променлив капитал. Това са офшорните компании, които китайските фирми използват, за да излизат на чуждестранни борси. Чрез тях те заобикалят строгите правила на китайското правителство за чуждестранна собственост. Регулаторите поискаха от компаниите да определят обема на парични потоци между компанията-майка и офшорката и как би се отразило това на инвеститорите. На практика американският регулатор иска да се увери, че клиентите са наясно, че влагат парите си не в компанията-майка, а в нейно офшорно дружество.

Комисията поиска и повече информация относно политическите рискове пред които са изправени компаниите в Китай. Това е следствие от пропадналото първично публично предлагане на Didi. Тогава властите обявиха, че ще разследват компанията само дни след като тя излезе на борсата. В момента политическият риск и този свързан с регулациите е изключително завишен, предвид новините за проверки в страната.

Още не е напълно ясно, но няма да е толкова лесно да листвате в чужбина, колкото беше преди. Комисията по ценните книжа и борсите поиска разкриването на още информация. И на теория, ако те предоставят исканата информация, би трябвало да могат да излязат на борсата. Но още не е ясно дали Комисията ще разреши такива листвания, защото регулаторният риск в Китай продължава да е изключително висок. Председателят на Комисията Генслър е поискал от членовете на комисията за известно време да прекратят одобряването на китайски IPO-та в САЩ. Така че не е ясно, но преди да получите разрешение, ще трябва да отговаряте на много повече въпроси.