Всичко за манията по зелените финанси, част 1

Алъстейр Марш, Bloomberg News

21:00 | 5 август 2021
Преводач: Кирил Петков

След издаването на рекордните 305 милиарда щатски долара в зелени облигации през 2020 г. и подготвянето на още 500 милиарда за 2021 г., тази година може да бъде наречена Годината на устойчивите финанси.

Правителствата и корпорациите навлязоха заедно във фазата и през последните 12 месеца всеки континент се радва на зелени облигации в последния месец.

И това са само облигациите.

През 2020 г. бяха емитирани близо 300 милиарда в зелени заеми и сега има над 600 зелени ETF.

Сред този бум на зелените финанси не е изненадващо да си помислите, че ставаме свидетели на революция на паричните пазари.

Според някои е така и зелените финанси са отговорът на капитализма на климатичната криза.

Има доста позитиви във зелените финанси.

Почти всяка банка, застрахователна компания и пенсионен фонд си поставиха цели, било то в отговор на натиска на обществото или защото са вникнали в темата и разбират проблемите.

Но някои се съмняват.

Обвиненията в зелени измами са често срещани и изследване на Bloomberg Intelligence разкри, че много предполагаемо зелени фондове почти не се различават от конкурентите, които не са ESG-съвместими.

Регулаторите правят всичко по силите си да следват тенденцията - включително Европейският съюз, който публикува стандарти за зелените облигации през миналата година.

Но в САЩ и по света няма консенсус за стандарт и ръстът на зелени облигации от производители на стомана и петрол стана повдига някои въпроси.

Въпросът е как могат пари, влизащи в компания или правителство да са зелени ако същите продължават да предприемат действия, които безспорно ощетяват околната среда?

Испанската петролна компания Repsol пусна зелени облигации за 500 милиона евро през 2020 г. Компанията фонда

Компанията отдели средствата за спестявания, покрити от зелените ѝ облигации, но продължи да извлича все повече петрол от земята.

Този пазар расте скоростно.

Няма общи стандарти и дефиниции.

Зелените финанси на един са зелена измама за друг.

Хората сравняват ESG или пазара на зелените финанси с балон, образуващ се при приток на много средства в една и съща посока.

Има грешки, хората губят пари и купуват неща, чиято същинска натура не са разбрали.

Проблемът в пазара е представата за зелени измами, при които се преувеличава екологичността на продукта или действията на търговеца.