IATA: Има риск за авиокомпании, увеличаващи капацитета

Уили Уолш, генерален директор на IATA

16:00 | 4 август 2021
Преводач: Силвия Грозева

Преди няколко месеца казахме, че очакваме бизнес полетите да се възстановят, но като изостанат след възстановяването на пътуванията с цел туризъм.

Смятам, че има известна степен на приемане, че бизнес пътуванията няма да се възстановят на същите нива, както през 2019г, но едва ли ще бъдат така силно засегнати, както смятат някои хора, в резултат на технологиите.

Определено проучванията, които правим показват, че повечето фирми искат отново да може да се пътува, защото разбират колко са важни личните срещи.

Може да отнеме малко повече време, но вярваме, че бизнес пътуванията ще се възстановят през третото и началото на четвъртото тримесечие на тази година и ще продължат да растат през 2022г.

Смятам, че има реален риск за някои авиокомпании, които се опитват да увеличават капацитета си и започват да предприемат допълнителни разходи, които са успявали да избегнат по време на първата фаза.

Както знаете, горивото е обикновено около 25% от разходната база на една авиокомпания.

Повечето превозвачи сериозно намалиха разходите си за гориво, защото не летяха.

Тези разходи ще се увеличат, както и разходите за труд. Защото голяма част от държавните схеми за работните места започват да изтичат през третото тримесечие.

Така че разходите ще се увеличават и може да има несъответствие между разходната база и потоците приходи, което ще означава, че ще започнат да горят повече пари.

За някои авиокомпании ще настъпят трудни времена.

Но трябва да сме оптимисти, още повече заради това, което забелязваме в САЩ. Там авиоиндустрията се възстанови и отново генерира кеш и дори печалба.

Оптимист съм за повечето авиокомпании. Те ще успеят да се справят, но ще бъде много по-трудно с навлизането ни във фазата на възстановяване на мрежите, които бяха засегнати от затварянето.

Сигурно някои правителства ще трябва да подкрепят авиокомпании. Дори в ЕС не беше еднакво навсякъде. Регулациите са единни, но пак в някои страни имаше доста голяма държавна помощ, а в други – съвсем малко.

Би трябвало да се обърне внимание на подкрепата, от която авиокомпаниите се нуждаят, особено тези, които не можеха да летят поради строгите ограничения, наложени от правителствата.

Така че може да има и допълнителна държавна помощ тази година и вероятно дори и през следващата.