Нито един сектор не е защитен от разпродажбите в Китай

Марвин Чен, Bloomberg Intelligence

14:00 | 28 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Това риск, който посочваме от края на миналата година и началото на тази. Като се започне с Alibaba и след това разширението към други компании.

Интересно е например ако говорим за ротация на секторите и стойност спрямо ръст, китайският интернет винаги е бил смятан за сектор на ръста.

Напоследък обаче някои от тези имена започват да изкачат и при стойността. Това показва колко падат.

В краткосрочен план очакваме волатилността да остане висока на фона на сезона на отчетите, но насоките ще определят посоката.

В дългосрочен план в момента има твърде много неизвестни, затова не е ясно как ще се отрази на прогнозата за ръст в по-далечно бъдеще.

Смятаме обаче, че рисковата премия ще се понижи, след като се появи повече яснота. Въпреки това при разсейване на мъглата, оценките може би няма да са каквито бяха, защото прогнозите за ръст може да се променят.

Нито един сектор не е защитен от разпродажбите в Китай.

Секторите-убежища, тези с висока доходност и ниска волатилност като ютилити традиционно се справят сравнително по-добре по време на спад на пазарите.

Това показва и ситуацията в Китай в момента.

Извън тези неща, през втората половина на годината забелязваме някои силни ниши. Например ИТ хардуер, свързан с премиерите на продукти към края на годината и около старта на 5G. Новите енергийни материали също остават глобална тема със структурния тласък в близките години.

Накрая смятаме, че повишението на инфлацията в производствените цени в Китай, наред със силното възстановяване на потреблението биха могли да облагодетелстват сектори като потребителски стоки.