State Street очаква злато до $1900 в следващите месеци

Робърт Цуи, вицепрезидент и анализатор на златото, State Street Global Advisors Азия

14:30 | 12 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

В момента златото е под влиянието на много фактори. Ние обаче все още следим реалната доходност.

В момента американската реална доходност още е негативна.

На базата на нашите проучвания, това е най-важния фактор, който води ръста на цените на златото.

Очевидно силният долар се отразява на златото, но въпреки това сме доста мечи настроени към долара в дългосрочен план заради ръста на дефицита и нивата на дълг, които забелязваме.

Забелязваме през второто тримесечие номиналната доходност да намалява, а в същото време инфлационните очаквания растат.

Затова ръстът на номиналната доходност ще се отрази на цената на златото. И в средносрочен и дългосрочен план реалната доходност ще продължи да я подкрепя.

Търсенето на бижута ще бъде засегнато от Covid-19. Особено след като миналата година имаше рекордно ниски нива. В първата половина на тази година търсенето отново ще бъде слабо. Защото Индия бе за известно време в локдаун.

После обаче централните банки започват да се проявяват като много сериозен фактор за търсенето. В последните няколко месеца централните банки на развиващите се пазари като Тайланд и Унгария купиха огромни обеми злато. Това даде много силна подкрепа на цената на златото.

Това, което ще подкрепя цената на златото във втората половина на тази година ще бъде търсенето на централните банки.

Следим много фактори като настроението и техническите фактори. В последната година 1700 долара бе доста благоприятно ниво. Сега цената на златото започва да се ускорява и технически при положение, че мина Златния кръст миналата седмица. Затова смятаме, че цената на златото би трябвало да се консолидира над 1800 долара и евентуално да расте до 1900 в следващите няколко месеца.