Великобритания готова да отвори на 19 юли

Борис Джонсън, министър-председател на Обединеното кралство

14:00 | 23 юни 2021
Преводач: Антон Груев

Почти 60% от възрастните в страната са получили две дози, така че имаме огромен потенциал. Относно пътуванията, определено трябва да разгледаме въпроса. Но искам да подчертая, че каквото и да стане, тази година ще се пътува по-трудно. Ще има повече трудности и забавяне в доставките на стоки, защото приоритетът ни трябва да бъде безопасността на страната и да попречим на вируса да се върне.

Вижте данните за варианта делта. За съжаление бройките се увеличават с около 30% на седмична база, както и хоспитализациите. Приетите в интензивни отделения също се увеличават. Така че трябва да бъдем предпазливи и ще следим данните през цялото време.

Имайки предвид ефикасността на ваксините срещу всички щамове, за които знаем в момента. Лично аз мисля, че има голяма вероятност на 19 юли  да бъде крайната дата на ограниченията.

Най-важното за икономиката и възстановяването е да се уверим, че продължаваме да отваряме предпазливо, но необратимо станата и отново да задвижим икономиката си. Това е основната цел на правителството и полагаме огромни усилия, за да я постигнем. Все още вярвам, че ще можем да вдигнем ограниченията на 19 юли.

 

Независимият бизнес във Великобритания поиска правителството да разшири списъка на т.нар. „зелени страни“, до които британските граждани могат да пътуват без карантина и да направи международните пътувания „по-пропорционални“, съобщи ББС.

„Бизнесът на изходящите пътувания остана без финансова подкрепа на фона на липсата на яснота за безопасните начини да се пътува в чужбина“, каза Гари Люис, директор на The Travel Netweork Group, която представлява 1200 независими туристически компании, цитиран от британската агенция.

Туристическият сектор в Шотландия поиска отговори от шотландското правителство и обяви, че е бил „пожертван“ по време на пандемията. 250 членове на SPAA, асоциация на пътническите агенции в Шотландия и техните съюзни членове, включително авиокомпании, туроператори и пилоти ще протестират по-късно през деня пред местния парламент, съобщи ББС.

В същото време броят на хората в критично състояние се увеличиха с 41% в последната седмица по данни на IHS.

Полша наложи 7-дневна карантина за пристигащи от Великобритания.