Джуди Демпси: ЕС започва да открива Африка

Джуди Демпси, хоноруван преподавател в Carnegie Europe

14:00 | 15 юни 2021
Преводач: Антон Груев

Северна Ирландия е вътрешно-европейски проблем, но предвид миналото на Байдън и ролята на САЩ като посредник за постигане на Великденското споразумение, американците са много важен фактор. А по глобалната тема за външната политика и предизвикателствата усещам две неща.

Първото е, че най-накрая има всеобщо възприятие на сериозната заплаха, която идва от Китай и Русия. Но няма консенсус за справяне с тези заплахи. И това е слабото място на ЕС. Големите страни-членки имат различни начини за справяне с тях, а по-малките, особено северните страни искат по-устойчива политика.

Затова когато Байдън завърши преговорите с НАТО и отиде в Брюксел, той ще иска да разбере какви отношения искат европейците с Китай. И дали ще го последват и ще изградят единна политика на Запада за справяне с Китай. САЩ не искат да сами в това, а искат и подкрепата на Австралия, Южна Корея и други страни.

Африка

Влиянието на Китай на някои места като Африка е повсеместно. Не може да искате едни елементи от Китай, но да не искате други.

Според мен има нужда от цялостна и единна политика спрямо Китай от политическа, икономическа и стратегическа гледна точка.

Европейския съюз започва да открива Африка и увеличава дейността си там, но тя е нищожна спрямо китайската. Отново се връщам на този въпрос – Западът, европейците, австралийците, канадците и американците трябва да работят заедно и да изградят виждане относно справянето с Китай.