Разногласия в НАТО за отношенията с Китай

Джуди Демпси, хоноруван преподавател в Carnegie Europe

14:00 | 15 юни 2021
Преводач: Антон Груев

По отношение на езика със сигурност стратегиите на Европа и САЩ не съвпадат, но това не е трудно след управлението на Доналд Тръмп. Но от гледна точка на съдържанието, мисля, че има някои спорни въпроси свързани с Китай.

Много е интересно какво не беше включено в комюникето след срещата на Г-7. Мисля, че има големи разногласия в НАТО и ЕС по отношение на Китай. И  в момента не виждам как тези два блока ще имат единна позиция спрямо Китай.

Мисля, че времето за неясния език приключи и администрацията на Байдън няма интерес от него, защото времето напредва. По отношение на съдържанието, политиката, човешките права, ценностите, териториалната цялост, мисля, че Байдън ще заеме много твърда позиция.

Вътре в НАТО има огромно нежелание да се взаимодейства с Китай под формата на военни действия или в сферата на сигурността. И това е нормално – някои от  страните-членки имат кораби в Южнокитайско море, но не мисля, че там ще отидат натовски кораби и не мисля и че администрацията на Байдън ще поиска това.

Смятам, че Байдън иска да чуе вижданията на НАТО като политически и военен съюз относно Китай. От гледна точка на заплахи, предизвикателства и сътрудничество.