Джеф Безос ще полети с Blue Origin

Бившият директор на Amazon ще изпревари Илон Мъск

17:15 | 11 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

На 14 април бе проведен последният пробен старт на ракетата New Shepard на Blue Origin. Той бе един от 14 успешни изстрелвания от базата ѝ в Западен Тексас през последните 6 години.

На борда на следващия полет ще бъде самият Джеф Безос, само две седмици след като напусне директорската си позиция в Amazon.

Джеф Безос каза в пост в Instagram: "Виждате Земята от космоса - и това ви променя."

Безос внесе голяма промяна в космическата надпревара, като обяви, че ще се качи на първия полет на Shepard за полет на хора в орбита на 20 юли заедно с брат си Марк. Марк Безос е съосновател на компания за частен капитал и който досега винаги остава в сянката на най-богатия човек в света.

Ако всичко мине по план, това би направило Джеф Безос първият от космическите милиардери, излязъл в космоса. Той ще изпревари Илон Мъск от SpaceX, макар че SpaceX все пак вече изпрати няколко астронавти до Международната космическа станция, и Ричард Брансън от Virgin Galactic, чийто първи полет в космоса ще е по-късно тази година.

New Shepard ще повози братя Безос и победител в онлайн търг за мястото в 11-минутен полет. На 47 мили над Земята капсулата ще се отдели от ракетата. Пътниците ще са в безтегловност за 3 минути, докато ракетата се изкачи още 13 мили до ръба на космоса, преди да поеме обратно.

"Предстоят ни множество проблеми," каза основателят на Blue Origin.

"За първи път в хилядолетната история на цивилизацията ни надрастнахме планетата си. Можем да преодолеем този проблем по един единствен начин - като полетим в Слънчевата система,"

Каква е вероятността от най-лошото?

New Shepard е бил изстрелван 15 пъти, като само първият опит се смята за частичен провал. Ускорителят се разби - но капсулата се приземи безопасно, с което подкрепа шансовете на 20 юли детската мечта на Джеф Безос да се сбъдне.