JPMorgan очаква нормализация на активността

Пол Урен, директор инвестиционно банкиране за Азия в JPMorgan Chase & Co.

09:50 | 4 юни 2021
Обновен: 10:00 | 4 юни 2021
Преводач: Мария Попова

Наблюдаваме много голямо увеличение на активността в инвестиционното банкиране в световен мащаб, а също и в азиатско-тихоокеанския регион. Най-забележителното в активността в този регион е, че ние оперираме на 17 пазара и всеки един от тях бележи скок в обемите, в таксите по инвестиционните портфейли.

Така че пазарът на инвестиционното банкиране има широка база в целия регион и нивата на активност са високи. Определено имаме големи планове за бъдещето.

Нивата на активност са безпрецедентни по цял свят и те се задвижват от редица различни фактори. Единият е ускоряването във финансирането на нуждите на клиентите независимо дали говорим за дълговия пазар или за пазара на акции, възползване от предимството на доста високите цени на акциите и ниските лихви.

При сливанията и придобиванията, знаете, че това е бизнес на доверието – всеки съвет на директорите иска да е уверен, че прогнозата е добра и че се гради на стабилна основа. Затова и сливанията и придобиванията също нарастват.

Дали ще продължи на тези нива? Очакването ми е пазарът да се нормализира.

Трудно е да се каже дали ще се нормализира следващия месец, следващото тримесечие или следващата година. Но с времето ще се нормализира.

В последно време, капиталовите пазари са много благоприятни и конструктивни. Това означава, че сделките могат да се сключват бързо, могат да се изпълняват добре и при привлекателни условия.

Ако направим прогноза до края на годината, ще видим, че има редица фактори, които притесняват инвеститорите.

Като инфлацията, независимо дали ще е преходна или дългосрочна, както и фактори като геополитическата среда и така нататък. Всички тези фактори могат по някакъв начин и под някаква форма да повлияят възможността за изпълнение на сделки.

Но това, което казваме на клиентите си е, че подходящо оценените и подходящо структурираните сделки би трябвало да бъдат подкрепени от пазара.