Китай вдигна изискването на резерви на банките

Пол Алън, Bloomberg Сидни

20:00 | 1 юни 2021
Обновен: 20:27 | 1 юни 2021
Преводач: Антон Груев

Банки

Китай увеличи изискването за задължителните резерви от чуждестранна валута на банките. Това е най-явната мярка до момента за ограничаване на поскъпването на юана. От 15 юни, финансовите институции, ще трябва да държат 7% от чуждестранната си валута като резерви. Това е увеличение с 2 процентни пункта и е първият случай, при който Китайската народна банка предприема подобен ход от над 10 години. През последните дни юанът достигна 3-годишен връх.

Ваксина

Ново проучване показа, че ваксината на Sinovac може ефикасно да овладее Ковид-19 в малко бразилско градче, където бяха имунизирани 75% от населението с 2 дози. Проучването може да ни покаже каква част от хората трябва да бъдат ваксинирани, за да се справим с пандемията. След поставянето на втора доза от препарата е бил отчетен рязък спад на смъртни случаи, хоспитализации и брой заразени.

Олимпиада

Австралийският отбор по софтбол пристигна в Токио. Те са едни от първите чуждестранни спортисти, които идват за Олимпиадата, чиито провеждане все още не е сигурно. Отборът е изцяло ваксиниран и ще бъде ограничен до един етаж от хотела си и един стадион. Освен това спортистите ще бъдат тествани за вируса ежедневно. Според местен вестник 1-вите тестове на всички членове на отбора са отрицателни.

Тенис

Наоми Осака се оттегли от Откритото първенство по тенис на Франция след като отказа да участва в задължителните пресконференции. Световната номер 2 при жените публикува съобщение в социалните мрежи, с което обяви решението си и каза, че страда от депресия и социална тревожност и че медийните ѝ ангажименти влошават състоянието. По-рано в турнира Осака беше глобена с 15 000 долара защото пропусна пресконференцията след победата си в 1-вия кръг