Първият виртуален футболист на FIFA

Марк Принс, баща на Каян Принс

08:00 | 25 май 2021
Обновен: 10:29 | 25 май 2021
Преводач: Кирил Петков

Каян бе много надарен, много мил, много забавен.

Той бе достатъчно талантлив и трудолюбив да подпише с историческия футболен клуб Queens Park Rangers. Когато бе на 15 един ден на излизане от училище мирно се опитал да разтърве стълкновение - такъв си беше.

Един от участниците скришно извадил нож - никой не го видял - и намушкал сина ми. Хората си помислили, че е било просто обмяна на удари. Синът ми бе намушкан в сърцето и умря пред училището си.

15 години след смъртта си Каян се превърна във първия виртуален футболист на FIFA. Моделът му в играта е създаден по образа, който би имал днес, на възрастта, на която би бил. 30 години.

Трябваше да искам помощ и подкрепа от приятелите му. Търсихме клипчета и снимки. Много трудно беше.

През 2006 г. телефоните бяха много по-различни от днес. Но Крис, човекът, положил труда да сглоби изображението и да пресъздаде Каян, е гений.

Пътят ми бе пълен с препятствия - с отмъщение, с ярост, с огорчение. Съставих своя собствена благотворителна компания с нестопанска цел. Разбирам света на улицата, защото бях бездомен на 15г Имах свои проблеми в израстването си.

На 21 години реших да стана професионален боксьор. Борих се за световната награда. Спечелих първо място.

Така че наистина разбирам какво е да промените начина си на мислене, разбирам пътя към дисциплина.

Тренирам ги физически - преминаваме през 12-седмични програми, където тренираме тялото и ума. Развиваме емоционална мъдрост. Помагаме на нуждаещите се от допълнително консултиране.

Може би имат посттравматичен стрес. Те са свидетели на насилие. Виждали са как младежи умират. И ходят на училище, където създават проблеми. Но никой не разбира откъде всъщност идват тези проблеми. Така че тези деца биват прехвърляни към училилища за реинтеграция на младежи и накрая се озовават в затвора.

И всички обвиняват децата, без да се замислят че ако им бяхме помогнали по-рано то щяхме да обърнем процеса.

Центърът на Фондацията Каян Принс прилага холистичен подход към тези наранени младежи. Как може да се справите със случилото ви се? Как ще се изправите срещу травмата в живота си, за да продължите напред? Как да се справите с липсата на родителска подкрепа? Как да се справите с липсата на бащинска фигура?

Това са проблеми, които центърът разрешава.

И ще ги научим на предприемачество, за да могат да се върнат и да подпомогнат общностите си.

В Обединеното кралство са нужни около един милион паунда за решаването на случай на убийство. Колко животи бихме могли да спасим с този милион? Има млади афроамерикански обезправени младежи, които нямат чувството че разполагат с някой, който да им покаже че и те биха могли да са част от решението.

Включването на Каян в играта им помага.

Подсилва идеята че това младо 15-годишно афроамериканско момче е оставило следа. Ще имат достъп до тази мисъл от момента в който включат в играта и разберат кой е той. Имаме силата да започнем промяната. Ако не е по силите ни, разчитаме на Господ. Но ако можем да го постигнем, нека предприемем действия.

А аз мога да променя нещата.

Мога да променя какво си мислят младежите за разнасянето на ножове, за насилието.

Мога да им отворя очите как биха могли да убият хората, които в бъдеще биха се стремили да бъдат.