Пазарът осъзнава, че има недостатък в това да се позоваваш на резултата

Мохамед Ел-Ериан, президент на Колеж Куийнс в университета Кеймбридж и автор в Bloomberg Opinion

08:55 | 16 май 2021
Обновен: 08:55 | 16 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Фед все още са абсолютно убедени, че има само един изход.

Като изходно ниво има много голяма вероятност да се материализира, докато пазарът започва да мисли повече за разпределение на резултатите, които клонят към повече сгорещяване на икономиката, отколкото Фед очаква.

Не забравяйте, че по-рано се позовавахме на прогнозата, която ще ви позволи да се коригирате курса си според информацията, която постъпва.

Сега Фед, при тази нова парична рамка, се позовава на резултата, който цели. И когато се позовавате на резултатите, не променяте курса си в процеса на работа. Изчаквате резултата.

Сега пазарът осъзнава, че има недостатък в това да се позоваваш на резултата, когато се извършват структурни промени.

Голямо послание на огромните данни, било то в петък или вчера, е че когато се случват структурни промени в една икономика, за икономистите става много трудно да прогнозират с каквато и да било степен на точност.

Трябва да имаме отворен начин на мислене и много смирение. Трябва да признаем, че се налага да мислим за редица сценарии, да не допускаме да станем заложници на нито една изходна точка. Трябва да сме в състояние да коригираме курса си. Това е да се прилага урокът от миналото, когато правите структурни промени.

Това, което чувате отново и отново, е понятието за устойчивост. Понятието за окончателност, способността да промените решението си. Понятието за пъргавина, да сте в състояние да действате бързо, когато имате яснота.

Но те са много по-зависими от данните отколкото политиците. Политиците сега са фокусирани върху крайната дестинация със степен на убеждение, Том, която не зависи от изходното ниво и доказателствата. И това е наистина необичайно в нашата най-нова икономическа история.