Nissan се преориентира към електрификация

Ашвани Гупта, оперативен директор на Nissan Motor Co.

12:25 | 14 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Току-що обявихме годишните си приходи и това е време, когато можем да обобщим първата година на Nissan Next. Тя се опира на три стълба - рационализация, с която намалихме фиксираните си разходи с повече от 350 милиарда. Вторият фокус е върху основния ни пазар. И третият е инвестицията в бъдещи продукти и технологии.

През 2020 г. въпреки всичко, намалихме значително загубите си от минус 470 до минус 150. И това успяхме да направим поради фиксираните ни разходи, а също така и качеството на продажбите.

Това, което виждаме занапред, след пандемията е, разбира се, възстановяване на пазарите. То става много по-бързо от онова, което очаквахме. И вътре на тези пазари, особено в САЩ и Китай, забелязваме основните модели на Nissan да се представят изключително добре.

Сега когато излизаме от ограничителните мерки имаме попътен вятър като възстановяването на пазара. Приемането на нашите продукти също среща подкрепа, особено след преодоляване на ограниченията на веригата за доставки.

Имаме сериозен проблем за решаване през 2021, който не е толкова в това колко искаме да продадем или можем да продадем. Проблемът, за който трябва да говорим е колко можем да произведем.

И по този начин ще продължим напред към края на 2021 година.

Отминаха дните, когато навремето правехме целогодишен бизнес план, защото имахме сигурност или поне предвидими сценарии.

При сегашното положение пазарите са толкова волатилни, че трябва да актуализираме периодично нашия бизнес план. Обявихме плоска печалба, имайки предвид растежа, който очакваме, но и ограниченията, които имаме.

През юли ще актуализираме нашата прогноза в зависимост от последната ситуация.

Успоредно с това, правим значително изместване на фокуса ни към електрификацията. Както казах преди, третият стълб на Nissan Next е инвестиране в бъдещето. А Nissan като пионер в електрификацията има 10-годишната пътна карта на електрификацията, държава по държава.

Продължаваме напред с инвестициите, като запазваме досегашната тенденция, но също и батериите са на ход.