Какво означава хакването на Colonial за доставчиците на горива

Хавиер Блас, Bloomberg

20:12 | 11 май 2021
Преводач: Антон Груев

Colonial е основен път за пренос на много бензин и други преработени продукти от Мексиканския залив, където се намират повечето американски рафинерии до на източното крайбрежие на Атлантическия океан, където са няколко центъра на потребление.

Засега, производителите опитват да пренасят продуктите по море, където това е възможно. Една от тях е пристанището на Ню Йорк, където пристигат много доставки от бензин от Европа. Властите могат да използват и кораби, които превозват продукти от Мексиканския залив за Флорида и някои други пазари.

Но страната наистина се нужда от тръбопроводите и то скоро. Забавянето се трупа и би било поносимо, ако остане само 24 часа, но всякакво по-дълго забавяне ще бъде изключително проблемно за някои райони, особено около Атланта.

Положителното е, че търсенето е ниско, особено на самолетно гориво заради кови-19, така че разполагаме с по-големи резерви.

Възможно е да станем свидетели на паническо зареждане на гориво от някои потребители, когато разберат за проблемите на тръбопровода. Но това не е обикновен тръбопровод. Това е огромен комплекс с дължина от над 8 800 километра.

Той свързва около 25 рафинерии с 250 различните терминала в САЩ и пренася над милиона и половина литра барела бензин, дизел и самолетно гориво всеки ден.

За да поставим цифрите в контекст, количеството е по-голямо от потреблението на цяла Германия.

Дали ще има недостиг?

Възможно е това стане на някои отделни места, но не в голям мащаб, а само на места, които зависят изцяло от тръбопровода и нямат друга алтернатива. Затова мисля, че в районите около Атланта може да има недостиг на горива.