Пейнтър: Ще още кибератаки

Кристофър Пейнтър, бивш координатор по въпроси на киберсигурност към държавния департамент

13:59 | 11 май 2021
Преводач: Антон Груев

Мисля, че до сега реакцията беше добра. Но това е нещо, което назрява от известно време. Атаките със софтуер за изнудване стават все по-мащабни, по-чести и по-сложни. И честно казано по-влиятелни от гледна точка на сътресенията, които предизвикаха срещу критично важна инфраструктура.

Трябва да подобрим защитата си, сегашната реакция беше добра, но трябва да я надградим и да се готови за всеобхватен отговор, не само в САЩ, но и по света.

Насочваме вниманието си към чужди правителства, като Китай и Русия. И би трябвало да се фокусираме върху тях.

Скорошните атаки Winds и тази срещу Microsoft Exchange показват това. Освен това се тревожим и от многонационални престъпни групи и криминални играчи. Така че много от тези групи за кибер изнудване може да са базирани в Русия, която да не ги преследва.

Но в същото време са престъпни групи и правят всичко за пари. А и в момента всичко за тях е твърде лесно.

Целта е привлекателна, те печелят огромни суми пари, а рисковете са много малки. Трябва да увеличим рисковете за тях и да ги преследваме на всяко ниво. Потенциалните жертви трябва да защитават системите си по-добре, което не е лесна задача, но трябва да го правим.

Трябва да се уверим, че можем да прекъснем веригата, включително криптовалутите, които тези престъпници използват. А също и да изградим съюзи и да се борим с това като глобален проблем и да попречим на създаването на безопасни убежища, които някои от престъпниците използват.

В момента разходите им са почти нулеви, така че няма причина да спират нападенията. Трябва да засилим натиска срещу тях и единственият начин това да стане е чрез единен отговор.

В САЩ говорим за броя на агенциите, които реагираха – като правоприлагащи органи, финансови и т.н., което е страхотно и имаме нужда точно от това, но трябва да си сътрудничим с партньори от Австралия, проекта Пет очи и всички по света, защото това не е местен проблем.