Търговската сделка ЕС-Китай все по-несигурна

Райнхард Бутикофър, председател на делегацията на ЕП за Китай

17:00 | 10 май 2021
Обновен: 18:57 | 10 май 2021
Преводач: Мария Попова

Предполагам, че сделката няма скоро да се ратифицира. Европейският парламент е много обединен в позицията, че докато сме под санкции от китайска страна, няма смисъл дори да поставяме въпроса на дневен ред.

Но също така бих добавил, че двигателите, които стоят зад сключването на тази сделка от европейска страна, главно канцлерът Меркел и президентът Макрон може да не са от голяма помощ в бъдеще, защото Меркел няма да е на този пост до края на годината. А аз имам впечатлението, че ентусиазмът на Макрон към сделката започва да се охлажда, защото е нападнат отдясно и отляво заради ролята си в нея.

Просто казано, и без прибързване към всякакви изводи относно възможните резултати от изборите, бих заявил, че всяко ново германско правителство ще бъде много по-критично към Китай отколкото е правителството на Меркел е момента.

Това се основава на оценка от бизнес общността, която е много по-критична от настоящото правителство и също се основава на сериозни притеснения относно правата на човека, както споменахте, Синдзян. Но можете също да добавите Тибет, Монголия и Хонг Конг, където всички свободи, които бяха гарантирани от 50 години, просто са забранени.