Morgan Stanley: САЩ изостава с електромобилите

Адам Джонас, глобален ръководител на проучвания в автомобилния сектор и споделената мобилност в Morgan Stanley

13:30 | 23 април 2021
Обновен: 13:56 | 23 април 2021
Преводач: Антон Груев

Да, електромобилите са тук, но в известен смисъл едва сега потеглят. Искам да направя сравнение с 1907-1908, малко преди или след представянето на Model T. Мисля, че този момент вече настъпи с Tesla Model 3 или Model Y.

Но все още не сме достигнали етапа на поточната линия и индустриализацията. И едва сега Вашингтон застава зад индустрията и разработва национална политика. И да, електромобилите са тук, но са далеч от крайната си цел.

Лошата новина е, че САЩ изостават значително от други големи държави, включително от някои наши икономически конкуренти.

Добрата новина е, че това е маратон, който започна със спринт.

Вероятно ние сме някъде около старта и се питаме дали стартът вече е даден.

Но конкурентите ни са само на стотина метра пред нас и няма да имаме проблеми, ако се възползваме от това, което прави страната ни силна, да използваме частния сектор и иновациите.

Вероятно през това време страната ни ще се превърне в строителна площадка, сигурно и данъците ще се увеличат.

Като дори не говоря за скока в данъка върху капиталовите печалби. Ще има фискални и монетарни стимули.

Промените в климата са начина на природата да стимулира иновациите. В известен смисъл е трагично, че трябва да съсипем природата, за да се събудим и да направим нещо, но виждаме точно това.

В един свят след ковид, когато имаме граждански военни формирования, социални и всякакви други проблеми, които не искам да засягаме.

Но да имаме нещо като оправдание или обединяващ фактор... изглежда климатичните промени все повече стават обединяващият фактор, който получава надпартийна подкрепа, за да се реализират проекти.