Новият луксозен електромобил на Китай

Том Макензи, Bloomberg Пекин

12:09 | 17 април 2021
Обновен: 12:10 | 17 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Ще надникнем във фабриката на Geely, която ще произвежда Zeekr.

Geely е най-големият автомобилен производител в Китай и Zeekr е новата им марка, с която те се поставят в позиция да надминат Tesla, както и Xiaomi, която има собствени планове за електромобили, Huawei и потенциално Apple.

Това е електромобил от луксозния сегмент. Ще струва около 50 хил долара. В последствие компанията ще се прицели и в международния пазар. Тя иска да започне да доставя тези коли в Европа до края на 2022 г. А след това отправят поглед и към САЩ.

Намираме се вътре във фабриката им, която е силно автоматизирана. Още не са започнали да увеличават производството си. Просто правят тестове на този етап и накрая ще сглобяват до 300 хиляди автомобила годишно.

Но целта им по отношение на производство, бройка и доставка е около 50 хиляди годишно до 2022 г.

Така че това е ранен етап, в който Geely все още се опитва да заеме позиции с новата си марка, за да надмине тези преди нея. Тя гледа на тях като на сериозно предизвикателство към своя бизнес модел.

Отиваме на тест драйв с шефа й, изпълнителния директор на Zeekr.

Максималната скорост е около 200км/ч.

Чувствам се малко замаян, защото директорът наистина настъпи газта.

Вдигнахме до 160 км/ч.

Каза че ускорява от 0 до 100 км за 3.8 секунди, така че това е бърза кола и има някои интелигентни функции. Вътре в колата има вградени 15 различни камери. Управлението е много добро и той много се гордее с него.

Това е Zeekr 001, дами и господа.

Все още работят по неща като софтуер и върху някои от допълнителните елементи. Но автомобилът е насочен към луксозния сегмент на пазара, не само в Китай, а и в света. Там се позиционират. Искат да надминат Tesla, съществуващите европейски и американски компании, които също се опитват да навлязат на този сегмент от пазара. И се надяват да го направят с този автомобил.