Лорд Браун вижда много възможности за енергийна ефективност, част 2

Лорд Джон Браун, старши консултант на General Atlantic

14:59 | 15 април 2021
Обновен: 15:03 | 15 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Приблизително така ще стоят нещата: ще има по-ниски нива на инвестиции във въглеводороди, в нови източници на въглеводороди вероятно от много хора в частния сектор на газовите компании. Хората, които познаваме.

Все още ще има големи количества въглеводороди. Сега около 80% от световните въглеводороди се произвеждат от държавни петролни компании по света. Това произвежда много въглеводороди. Така че въпросът за търсенето и предлагането не са в равновесие.

Ролята на ОПЕК, всички онези ситуации от 1972 г. , всичко това ще бъде от значение за бъдещето. Няма да имаме стабилни цени. Ще бъдат волатилни, а само понякога ще са стабилни.

Прекалено дълго се занимавам с този бизнес, за да предрека последни издихания на ОПЕК. Всеки им предвещава последни издихания, а всъщност това е изненадващо мощна организация. Действа, когато нещата станат трудни, когато нещата вървят добре, не действа.  

Осезаема промяна ще има, когато се постигне критична маса от компаниите. Те инвестират много в различни неща и правилно изпробват всякакви различни начини за създаване на нов бизнес в нова енергия.

Това е малко в сравнение с онова, което те трябва да направят - да произвеждат нефт и газ за ефективно подпомагане на паричния поток. Инвестират в нова енергия, а също и в дивидентите търсени от инвеститорите, които мислят за тези компании предимно като източник на доходност.

Трябва да станат по-големи и тогава мисля, че въпросът ще бъде дали са прави, че са в същата компания като петрол и газ или трябва да са отделно. Според мен е отворен въпрос за бъдещето.

Така че всеки вижда, че това работи. Ние разбираме какво искат да правят хората и сме отворени към пълния му успех.