Случаят Archegos: Номерът е в бързината

Дани Бъргър, Bloomberg

19:00 | 1 април 2021
Преводач: Мария Попова

Всичко се свежда до бързината.

Спомняте си, че в петък Goldman Sachs се активизира в блоковата търговия, а огромните продажби се случиха по време на редовната сесия, което е рядкост за подобни обеми. Това изплаши пазара. То означава, че акциите ще паднат още и ако ги задържите ще приключите с огромни загуби, тоест трябва да продавате.

Ето и чудесното обобщение на банковия екип на Bloomberg, ръководен от Стивън Ароус. В него се казва, че  Deutsche Bank е успяла да разпродаде всичко в петък – същият ден, в който  Goldman взе 4 милиарда долара от блокова търговия. Не знаем всички, на които те са продали, но знаем, че огромният европейски хедж фонд Marshall Wace e един от купувачите.

Това повдига въпроса за Nomura и Credit Suisse – защо те не са успели да продадат също толкова бързо? Защо са чакали? Защо понасят огромни загуби? Дали това няма нещо общо с размера, който са държали или на отношенията им с Бил Хуанг? Така или иначе, добре уцелен момент за  Deutsche Bank, защото те са в процес на прехвърляне на брокерските си услуги на BNP след сключването на договора през 2019.

Научихме от наши източници, че Комисията разследва предполагаемо телефонен разговор, който всички банки са провели преди блоковите продажби. Последно научихме, че се разследва и самия Бил Хуанг, което не е необичайно. Това се случва след всяко голямо събитие на пазара. Не знаем дали това ще доведе до някакви последици. Все още се анализира естеството на тази паническа разпродажба.