Пауъл: Възстановяването далеч не е приключило

Джером Пауъл, гуверньор на Федералния резерв

12:41 | 24 март 2021
Преводач: Антон Груев

Въпреки че икономическите последици са реални и широкоразпространени, най-негативният сценарии беше избегнат от бързи и своевременни действия. От Конгреса, Федералния резерв, градски власти, от отделни общности и частния сектор.

Повече хора запазиха работата си, повече бизнеси се спасиха от фалит и повече доходи бяха запазени. Но възстановяването далеч не е приключило. Ето защо ние от Федералния резерв ще продължим да оказваме необходимата подкрепа на икономиката колкото време ѝ е необходима.

Както сме подчертавали по време на пандемията, пътят на възстановяването е пряко свързан с развитието на вируса.

От януари насам, броят на нови заразени, хоспитализирани и смъртни случаи намалява. И продължаващите ваксинации вдъхват надежда за връщане към по-нормални условия по-късно през годината.

Междувременно, продължаващото носене на маски и спазване на дистанция ще ни помогне да достигнем тази цел възможно най-скоро.

В последно време показателите за икономическата активност и заетостта тръгнаха нагоре. Разходите на домакинствата осезаемо се увеличиха от началото на годината, въпреки че разходите за услуги остават ниски, особено за тези, които изискват събирания на живо.

Жилищният пазар се възстанови изцяло от спада, a бизнес инвестициите в индустриално производство се увеличиха.

Както при цялостната икономическа активност, условията на трудовия пазар в последно време се подобриха.

Заетостта се увеличи с 379 000, а развлекателният и хотелиерският бранш възстановиха около 2/3 от работните места, които бяха загубени през декември и януари.

Възстановяването се развива по-бързо от общите очаквания и изглежда укрепва.

Това до голяма степен се дължи на безпрецедентните фискални и монетарни стимули, които споменах, които предоставиха жизненоважна подкрепа на домакинства, бизнеси и общности.

Въпреки това, секторите, които бяха засегнати най-тежко от повторния ръст на инфекциите и от по-голямата социална дистанция остават слаби. А безработицата все още е завишена до 6,2%, но тя подценява понижението, особено след като участието трудовия пазар остава значително по-ниско от предпандемичните нива.