Фрийман от AmCham: САЩ трябва да се запита как ще работи при такъв конкурент

Чарлс Фрийман, Старши вице-президент на Американската търговска камара за Азия

19:30 | 22 март 2021
Преводач: Антон Груев

Най-голямото предизвикателство е в сферата на технологиите. И двете страни се стараят да са в лидери в новите основни технологии, като изкуствен интелект, комуникации, мрежови технологии и така нататък.

Най-голямото предизвикателство е да намерят начин да запазят иновативното и конкурентното предимство и същевременно да не влизат в противоборство в тези сфери.

Това е основният фокус и за американското, и за китайското правителство.

Тим

Печелят ли Съединените щати? Поне за момента не мисля, че това е така.

Вижте само зависимостта на света от Huawei за технологии за 5г, например. Или че Китай контролира 90% от залежите на редки метали, от които се произвеждат продукти от основно значение, включително американски изтребители.

Това е разговор, който продължава да се води в Съединените щати – за степента, в която Китай има пазар или като източник на редки метали или от гледна точка на конкуренцията с националния лидер Huawei.

Сега трябва да се вгледаме в себе си и да кажем как ще функционира икономиката ни, след като трябва да се изправи пред такъв решителен конкурент в световен мащаб.

Със страна, която не се страхува да вложи милиарди долари държавни субсидии в такива технологии.

Мисля, че имаме много работа и администрацията на Байдън би се радвала да получи малко време, през което да изгради стратегия с която да привлече нашите приятели и към обща стратегия по някои от предизвикателствата, които Китай поставя. Но в момента администрацията е затрупана от задачи.