Байдън: Ще си върнем живота обратно

Джо Байдън, президент на САЩ

20:00 | 12 март 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

За всички вас, които ме питате кога нещата пак ще станат нормални, ето каква е истината. Единственият начин да си върнем живота, да върнем икономиката си обратно в релсите е да победим вируса.

Чувахте ме да го казвам в хода на кампанията си, докато се кандидатирах и в първите си 50 дни като президент, че това е една от най-сложните операции, която сме предприемали като нация от много дълго време насам.

Ето затова ползвам всички правомощия, които имам като президент на САЩ, за да мобилизирам като на война силите ни и да изпълним задачата.

Прилича на хипербола, но го казвам искрено, като на война. И слава богу, че сега имаме реален напредък.

В първия си пълен работен ден на поста, Ви изложих подробната си стратегия за борба с тази пандемия. Всеки божи ден след това се опитваме да я прилагаме. Преди два месеца страната ни нямаше достатъчно ваксини за всички или за почти всички американци. Но скоро ще имаме. Работим с производителите на ваксини - Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, за да произведем и закупим стотици милиони дози от тези три безопасни и ефикасни ваксини.

А сега, под ръководството и с помощта на администрацията ми Johnson & Johnson работи съвместно със свой конкурент – Merck за  ускоряването и разширяването на капацитета си за производството на новата си ваксина, която е еднодозова.

Всъщност току-що вчера обявих, че съм се срещнал с директорите и на двете компании. Обявих плана ни да закупим допълнителни 100 милион дози от ваксината на Johnson & Johnson.

Тези два фирми, тези два  конкурента, се обединяват в името на добруването на нацията. И трябва да ги аплодираме за това. Това е наистина национално начинание. Подобно на това от Втората световна война.
 

Сега заради цялата работа, която свършихме, ще имаме достатъчно количества ваксини за имунизирането на цялото пълнолетно американско население до края на май. Това е месеци преди предварителния срок.

Мобилизираме хиляди служители за поставянето на инжекциите. Включваме действащите военни, Гражданска защита, пенсионирани лекари и медицински сестри, администратори, за да правят ваксинациите.