20г iPod, част 2

Нейт Ланксън, Bloomberg Tech

14:00 | 3 март 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

През 2007 г. Amazon стартира собствена услуга за изтегляне на музика без контрол над дигиталните права, което означава, че всяко свалено парче ще се възпроизвежда на всяко устройство било Apple или друго. Microsoft също беше в играта със Zune. Спомняте си, че това беше кафявото, което, по някаква причина имаше функция, наречена Squirting.

Не след дълго всички продаваха песни без дигитални права, включително Apple. От 2009 г. се формират два други все по-важни потребителски навика. Компании като фенката на Last FM, Pandora и Slacker показаха, че хората наистина се радват на услуги, наподобяващи радио, които предават музика, вместо да искат да плащат и изтеглят всяка песен по отделно. Освен това смартфоните също стават все по-популярни като през 2008 г. са продадени около 153 милиона и прогнозите по това време са, че броят им почти ще се удвои за една година.

Една шведска компания следи всичко внимателно, събисъчетава тенденциите и правилно прогнозира бъдещето. Хората винаги биха искали повече музика и я искат преди всичко на своите смартфони, но също така са готови да платят за нея, стига услугата да е лесна за използване и удобна. Spotify беше моментален хит. Повече от един милион души изтеглиха приложението за пет месеца след дебюта му в Европа, предлагайки 6 милиона песни и неограничен стрийминг за еквивалентната цена на около два албума от iTunes или Amazon.

Към 2012 г. имаше около три милиона плащащи клиенти, а до 2015 още около 12 милиона плюс десетки милиони, които слушаха безплатна версия, поддържана от реклами. Но Apple все още продаваше само албуми и песни един по един. И след този модел работи години наред, глобалните продажби на изтеглена музика започнаха да показват признаци на спад. Услугата за стрийминг Apple Music беше обявена през юни 2015 г. с 30 милиона песни, достъпни за неограничено слушане срещу десет долара на месец. И днес се конкурира яростно със Spotify. Прогнозите предполагат, че услугите имат общо над 200 милиона плащащи клиенти и отчасти поради това музикалната индустрия най-накрая се е върнала към растеж. След години на упадък след ерата на Napster. През 2020 г. Apple отстрани софтуера iTune от Mac. Apple Music вече е начинът по подразбиране да плащате и слушате музика на повечето устройства.

И все пак продажбите на винилови плочи нарастват непрекъснато от 2005 г. През 2015 г. те всъщност изпревариха в един момент изтеглената музика в Обединеното кралство. А в САЩ, през първата половина на миналата година хората похарчиха близо два пъти повече пари за винил отколкото за дискове.

Можете да ми кажете дали предпочитате винил или изтегляния или нещо друго в коментарите и да ми кажете кой е вашият любим MP 3 плейър за всички времена.

За мен това винаги ще бъде 30-гигабайтовият iPod classic на Apple. За QuickTake в Лондон, Нейт Лангстън и технически мога да говоря.