Ваксината на Johnson & Johnson ще е достъпна в САЩ от вторник

Ян Фишър, Bloomberg

12:58 | 1 март 2021
Автор: Мария Попова

Също като Pfizer и Moderna, те ще започнат доставките веднага след като получиха одобрение. В САЩ ваксината ще е достъпна още във вторник. В страната очакванията са големи, много губернатори и представители на местните власти обещават на гражданите, че дозите ще пристигнат скоро и ще има значително покачване на доставките. Досега всички се оплакваха, че те са недостатъчни.

Новината е добра за САЩ, където има недостиг на ваксини.

Определено има разлики. От гледна точка на удобството – тази ваксина е еднодозова и не е необходимо да се поставя втора инжекция.

Ефективността й се постига още през първите две седмици. Освен това, тя не изисква съхранение при много ниски температури като ваксините на Pfizer и Moderna. Така че, тя е по-лесна за работа, за съхранение и ще може да се разпространява и чрез аптеки, районни здравни центрове и други пунктове, в които не е задължително да има специални хладилни помещения.

От друга страна, тя е с по-малка ефикасност сещу заболяването като цяло – около 70% спрямо около 90% за другите ваксини. Но когато говорим за тежки случаи и смъртност – защитата е много висока.