Защо приложението за криптирани съобщения Signal набира все повече популярност? - част 1

Нейт Ланксън, Bloomberg

17:57 | 26 януари 2021
Обновен: 18:16 | 26 януари 2021
Автор: Петя Кушева

Ако имате колеги и приятели, които наскоро са ви питали дали сте в Signal, вместо в WhatsApp, а вашият отговор е бил: „Какво е Signal? “, не се тревожете.

В момента Signal е едно от най-популярните приложения в света. На повърхността може да не е очевидно защо. Изглежда като WhatsApp и работи по подобен начин. Можете да изпращате съобщения на приятели, да провеждате видео разговори, групови чатове с приятели също както чрез много други приложения.

Причината за популярността му обаче се крие под статиката, защото WhatsApp и Signal ги свързват няколко общи неща. Едното от тях е изпълнителният директор и привърженик на защитата на поверителността Брайън Актън.

Актън създаде WhatsApp през 2009 г. заедно с Ян Кум. Двамата го продадоха на Facebook през 2014 г. за забележителната сума от 22 милиарда долара и напрежението бързо започна да расте. Актън иска WhatsApp да остане безплатно, безопасно и да се запази поверителността. Но ръководството на Фейсбук иска възвръщаемост на тези 22 млрд долара похарчени за купуването му. Те искат да осребрят WhatsApp чрез инструменти за бизнесите и рекламодателите. Планове, с които сега искат да се съгласите, като приемете политиката им за защита на личните данни.

А Актън е крайно недоволен от последиците върху сигурността от някои от тези планове. Толкова недоволен, че всъщност през 2017 г. напусна. Година по-късно казва за списание "Форбс", че се е почувствал сякаш е предал поверителността на своите потребители заради по-голямата печалба. Напускането му означава също, че се е лишил от стотици милиони долари в акции, които би получил като част от първоначалното придобиване на WhatsApp, ако бе останал във Facebook.

Около времето на това интервю през 2018 г. той основава нова компания, наречена „Signal Месинджър“ и неправителствената организация за финансирането й на име The Signal Technology Foundation. Нейните продукти са приложението Signal и технологията за криптиране, която го поддържа.

Втора част на видеото вижте тук: