Защо приложението за криптирани съобщения Signal набира все повече популярност? - част 2

Нейт Ланксън, Bloomberg

18:05 | 26 януари 2021
Обновен: 18:09 | 26 януари 2021
Автор: Петя Кушева

Поредицата от събития илюстрира защо някои хора смятат Signal за духовен наследник №2 или за братовчед на WhatsApp. Но Актън не създава Signal. Корените му могат да бъдат проследени назад към 2010 г. в приложението за криптирани съобщения наречено Text Secure.

Преди да напуснат Facebook обаче, Актън и колегите му дават на WhatsApp подкрепа за защитата на криптирани текстови съобщения. Приложението все още използва тази технология и затова WhatsApp, Facebook, правителството, никой не може да чете съобщенията ви, освен хората на които ги изпращате.

Днес обаче тази технология се нарича „Протоколът Signal“ и редовно е цитирана от изследователите на сигурността като най-сигурната в своя клас.

Комбинацията от всички тези причини е това, което кара хората да търсят алтернатива на WhatsApp - предимно тези които подкрепят неприкосновеността, лицата подаващи Signal и и журналисти, които хвалят сигурността много преди Актън да се занимава с това. На повърхността изглежда, че действа подобно на WhatsApp. В същността си има подобен протокол и характеристики на поверителност, които изключват нуждата да се придържат към правилата на компания – майка и не е зависимо от рекламодатели за пари. А зад кулисите е изпълнителният директор Актън, който може да привлече потенциални донори към неправителствената фондация, на която Signal се уповава за финансиране.

Сега вече знаете защо толкова много хора ви питат напоследък за Signal. Но това не е единствената алтернатива на WhatsApp. 

За повече технологични истории, които иначе може да пропуснете, следете Bloomberg.com.