Екипът на Байдън даде знак за твърда политика към Китай

Стивън Енгъл Bloomberg News

12:23 | 20 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не само Джанет Йелън, но и други номинирани за кабинета на Байдън казват, че до известна степен са съгласни с позицията на администрацията на Тръмп за Китай.

Независимо дали говорим за избраната за финансов министър Джанет Йелън или номинацията за държавен секретар Антъни Блинкен или директора на националното разузнаване Аврил Хейнс.

Всички те донякъде са съгласни с някои от позициите на администрацията на Тръмп към Китай. Основната задача на Байдън към Китай ще бъде да реши дали да продължи по същия път с изпълнителните укази, които Тръмп подписа в последните дни от мандата си.

Това са действия срещу компании, които според тях са свързани с китайските военни. Независимо дали говорим за CNOOC, Huawei Xiaomi.

А няма как да пропуснем и митата. В продължение на 4 години администрацията на Тръмп налага мита върху внос на китайски стоки за над 350 млрд долара.

И така, каква ще бъде позицията на Байдън?

Той намекна, че за него няма да е приоритет веднага да отменя тези налози или изпълнителните укази, но все още не знаем дали е така. Той го каза по време на дебатите, но думите по време на тези дебати не винаги означават реални политики.

Байдън сравни политиките на Тръмп като прегръдка с гангстери, като лидерите на Северна Корея, Китай и Русия.

Байдън заяви, че ще накара Китай да спазва международните правила.

Какво казва Джанет Йелън – тя говори за юана и за това, че китайците подбиват американските компании чрез дъмпинг и издигането на търговски бариери, предоставянето на незаконни субсидии на корпорации, кражбата на интелектуална собственост, предоставянето на нечестно технологично предимство и така нататък и така нататък.

Така че в следващите няколко седмици или месеци вероятно ще разберем каква ще бъде политиката на Байдън към Китай.