Екипът на СЗО пристигна в Ухан

Рейчъл Чанг, Bloomberg

15:08 | 19 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Процесът дотук на пристигането на този екип специалисти в Китай беше доста труден.  Целта им е да могат да сглобят, да навържат веригата събития, довели до появата на вируса на мокрия пазар в Ухан. Така че те ще търсят, например, ранни проби от пациенти, събрани месеци преди възникването на вируса, за да видят дали по-рано в общността вече не е имало някакви следи от него или е нямало. Вече видяхме, че  места като САЩ и Италия в част от тези ранни проби: кръвни проби и такива по други медицински поводи, вече има наличие на следи от коронавируса. Това означава, че епидемията е започнала много по-рано.

Ще проучат надзора над отходните води, например, и подобни неща, за да разберат как всъщност е възникнал вируса и на кои места. И много важно, опитват се да възстановят събитийната верига, да  разберат как вирусът е прескочил  в човешката популация.

Една от водещите теории е, че е възникнал от отглеждани във ферми животни. Видяхме как вирусът се разпространява сред популациите на норки в Дания. Така че теорията е, че китайските ферми, отглеждащи подобни диви животни, чрез тях вирусът първоначално  е прескочил от тази животинска популация в хората, работещи с тези животни.

После се е придвижил към животинския пазар и се е разпространил сред хората. Така че целта е сглобяването на тази събитийна верига. Това, разбира се, е трудна и трудоемка задача  и няма изобщо никаква гаранция, че накрая ще имаме ясни отговори.