Правителството на Италия е на ръба на колапса

Мария Тадео, Bloomberg

18:57 | 13 януари 2021
Обновен: 21:45 | 13 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Много фактори играят роля в италианската правителствена криза. На първо място е Фондът за възстановяване.

Парите, които идват от Европа. Въпросът е кой ще ги проверява, контролира, кой ще решава в Италия как да се харчат.

В този момент Матео Ренци вижда, че Конте има твърде много власт.

Има и дебат около Европейския механизъм за стабилност и дали Италия трябва да го използва.

Ренци казва, че трябва да се използва, защото това са парите, които отиват директно в болниците.

Налице е и личната динамика между двамата. Конте по много странен начин е увеличил много властта си през пандемията. А кариерата на Ренци западна, след като загуби референдума. До известна степен това е начин да си го върне на Конте.

Интересното е, че това се случва в тежко време за Италия заради икономическата криза. Ваксината все още предстои да бъде разпространена напълно.

А Италия е председател на срещата на G 20 тази година.

Италианската преса тази сутрин поставя въпроса как ще гласуват в подобна ситуация? Пресата пише, че трябва да се избягват избори, просто защото гласуване не може да се проведе от логистична гледна точка.

Допълнено в 21:45ч

Оставката на двама министри от малка партия от коалицията в Италия заплашва правителството на Джузепе Конте, който няма повече мнозинство в Сената.

Лидерът на Италия Вива, бившият премиер Матео Ренци обяви следобед оставките на Тереза Беланова на земеделието и Елена Бонети на семейството. Без 18 сенатори от Италия Вива кабинетът на Конте ще има нужда от нова подкрепа. Мнозинството му обаче е достатъчно в Камарата на представителите.

Ренци обвинява Конте в лошо управление на пандемията и за плана за 200 млрд евро, които ЕС трябва да отпусне на Италия за възстановяването.

Новата версия на плана бе обявена във вторник вечерта на заседанието на правителството, но двамата министри на Италия Вива се въздържаха.

След двете оставки в кабинета сега всички очи се насочвам към президента Серджо Матарела, който, ако Конте подаде оставка, може да му даде мандат да събере ново правителство.

Премиерът може да поиска и вот на доверие в парламента, но ако не успее да събере достатъчно центристки и необвързани гласове, колкото бяха тези на Ренци, Италия тръгва към служебен кабинет с ограничени правомощия.

Досега Конте не се е справил с:

  1. Вируса
  2. Ваксината
  3. Дефицита
  4. Стимулите
  5. Банките
  6. Магистралите
  7. Alitalia.