Втори ден на срещата на ОПЕК+

Сю Кийнън, Bloomberg

10:24 | 5 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Втори ден на срещата и цените на петрола продължават да падат.

Заседанието продължава във вторник следобед /5 януари 2021г/ във Виена, защото повечето страни, включително и Саудитска Арабия са против предложението на Русия за февруарско вдигане на предлагането.

Даже повечето членове искат да задържат производството на сегашните нива, защото пазарът все още е много крехък.

Вижте цената на WTI, която дори в САЩ е със спад от почти 2% на сесията в понеделник след като се колебаеше нагоре-надолу.

Спадна още и в търговията в Азия.

Вижте по-голямата картина – пак се връща към 50 долара след като падна под нулата малко след началото на пандемията в САЩ.

Сега има опасения за 2021г.

Брент също е под натиск и само частично успя да се възстанови от големия спад заради пандемията през март и април. Сега не е още на нивата от същото време миналата година.

В понеделник на видеоконференцията на ОПЕК знаем, че първоначалното предложение на Саудитска Арабия бе връщане на увеличението на производството от 500 хиляди барела на ден, което групата направи този месец. И знаем, че повечето членове – Алжир, Нигерия, Оман, Ирак, Кувейт и ОАЕ искат да стане така.

Но Русия настоява за максимално увеличение на предлагането и това сега създава препятствие.

Когато двамата лидери в групата не са съгласни, а те дефакто са лидерите, това прави преговорите много трудни.

Има опасения, че заради несъгласието помежду им, ОПЕК+ може да приключи срещата без ясно решение или дори Русия може да успее да отслаби съюза, казват анализаторите.

Има очаквания за споделената тревога на всички производители на петрол, че новият щам на вируса създава нова заплаха за стабилността на пазара и цените. И че трябва да работят заедно и да постигнат някакво споразумение. Но Русия настоява за увеличение на производството с 500 хиляди барела на ден. Това обаче едва ли ще се наложи на тази среща, защото е причината за нея.

Производителите на петрол се тревожат от риска колапс на възстановяването на цената на петрола.

Министърът на петрола на Иран каза, че Русия сега гледа само пазарния си  дял. Останалите членове обаче се интересуват от цената, която могат да получат.

ОПЕК+, както знаете в момента произвеждат 7% от световния петрол и решават как в следващата година ще намалят съкращенията в производството, които доброволно направиха.

Затова сега решиха да се срещат всеки месец.

Тази среща през януари обаче вече показва, че има усложнения.