Nike поде борбата срещу расизма с нова реклама

Шихо Такезава, Куруми Мори

15:45 | 9 декември 2020
Обновен: 09:58 | 27 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Nike пусна тази силна реклама в края на ноември. Тя извежда на преден план расизма и тормоза в Япония. В две минутното видео са показани три любителки спортистки, които играят футбол.

Едната е от корейски произход или „зайничи“ на японски, другата е от смесен расов произход, а третата е тормозена в училище. И трите имат проблеми в училището и извън него, но постепенно те намират сили чрез футбола, на игралното поле. Nike заявиха, че рекламата се базира на истински истории.

Рекламата стана много популярна и беше остро критикувана. Макар да беше възхвалена, заради представянето на малцинствата в Япония и заради даването на гласност, мнозина заявиха, че рекламата е анти-японска и преувеличава разпространението на расизма в страната. Те призоваха за бойкот на Nike. Версията в YouTube беше гледана 11 милиона пъти, но над 40% не харесаха видеото. Реакцията в интернет беше много силна.

Националното преброяване в Япония не събира данни за раса и етническа принадлежност, а правителството не предприема мерки срещу предразсъдъците свързани с тях. През 2016 беше приет закон срещу езика на омразата, но няма закон, който да забранява расизма в Япония, въпреки че страната е ратифицирала документите на ООН за изключване на всички форми на дискриминация.