Джо Байдън променя климатичната игра

Акшат Рати, Bloomberg News

12:36 | 4 декември 2020
Обновен: 12:44 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Когато Джо Байдън се очерта като новия американски президент, всички климатолози въздъхнаха с облекчение. Това не е преувеличение.

Четити години администрацията на президента Доналд Тръмп често отричаше дори самото съществуване на климатичните промени или факта, че хората са главната причина за тях.

Когато Байдън заеме поста, ще има голяма промяна. Просто защото той разбира науката и е заинтересуван да намали емисиите.

Но това на е всичко. Той има и разумен план, който изпълни. И така, какъв е планът му?

Това не е „Нова зелена сделка“ - термин, която новата опозиция отрови. Планът на Байдън има много елементи, необходими, за да се намалят емисиите.

Първо, той ще върне САЩ в Парижкото споразумение за климата и ще поеме ангажимент Америка да постигне нулеви въглеродни емисии не по-късно от 2050 г. Това е от ключово значение.

САЩ е единствената страна извън Парижкото споразумение. За справянето с климатичните промени всички страни трябва да намалят емисиите си и то бързо.

На второ място, той е решен да създаде зелени работни места, и то много.

Пандемията причини икономическа рецесия. Байдън ще трябва да я овладее и да насърчи икономическо възстановяване като създаде много работни места.

Ако те са в индустрията с изкопаеми горива или в изграждането на въглеродо-наситени инфраструктурни проекти, Байдън няма да може да постигне климатичните си амбиции.

Ще трябва да отвори нови работни места във възобновяемата енергетика, в изолирането на жилищата и в адаптирате на инфраструктурата към една затопляща се планета.