Nasdaq иска разнообразие в управителния борд на листнатите компании, част 1

Джеф Томас, директор на NASDAQ за регистрираните компании от западното крайбрежие на САЩ

22:02 | 2 декември 2020
Автор: Петя Кушева

NASDAQ отдавна е фокусирана върху разнообразието. Като национална фондова борса участва в различни рамки като „Parody Pledge“, „30% коалиция“ и отскоро в „Предизвикателство към борда“.

Джеф Томас, директор на NASDAQ за западното крайбрежие смята, че една от ключовите области, върху които трябва да се съсредоточат са стандартите за корпоративно управление на листнатите на борсата компании: "Не беше толкова отдавна, когато през 2003 г.казахме, че искаме да видим, че мнозинството от директорите са независими. По онова време това беше някак спорно. Сега се приема като норма. И почувствахме, че сега е точният момент да представим новата рамка за публично оповестяване, при която всички наши компании, регистрирани в NASDAQ, ще имат начин да комуникират състава на своя управителен борд, както и философията за разнообразие в управителния борд за всички акционери, включително инвеститорите."

Направени са много проучвания по този въпрос преди да се внесем предложеното правило. Говорено е с десетки организации като Американския съюз за граждански свободи (ACLU) .

Г-н Томас допълни още: "На 1 декември обявихме партньорство с Equalr, която има най-голямата база данни с различни кандидати за директори за нашите компании, отговарящи в момента на стандарта, за да се присъединят към нас в пътуването към по-широко представено ръководство.

Единственото нещо, за което всички с които говорихме по въпроса се съгласиха беше липсата на публично оповевстяване и това наистина е първата стъпка в решаването на проблема - да се уверим, че има рамка за публично оповевстяване. Редица държави са приели законодателството с изискване за определен брой жени или директори от слабо представени малцинства, но не е имало системна национална рамка. Това наистина е едно от нещата, които настоящото предложение подчертава – то позволява на инвеститорите и на всички акционери в компанията да видят какво е настоящото разнообразие в компаниите и какви са целите им за бъдещето. Като направим първата стъпка и въведем стандарт за публично оповевстяване, заедно с рамката за планиране на спазването му, това ще даде на компаниите възможността да формулират позицията си по този въпрос."